...

Top reguli | Metode de alaptare bebelusi

In primele luni de viata, alimentatia ocupa un loc deosebit de important. Nou-nascutii trebuie hraniti o data la trei ore sau chiar la doua ore, ceea ce inseamna ca de vreo 10-12 ori pe zi. In calitate de mama, trebuie sa iti monitorizezi atent copilul pentru a iti da seama rapid cand ii este foame. Alaptarea bebelusului la san sau cu formula de lapte este esentiala in primele sase luni, fiind cea mai buna cale de alimentare si hidratare pentru micut.

Alaptarea la san a bebelusului

Alaptarea la san poate dura 20 de minute sau chiar mai mult, pentru ca cel mic oboseste mancand iar uneori adoarme. Daca alaptarea bebelusului se face cu biberonul cu o formula de lapte praf, sterilizarea biberoanelor si a tetinelor cu regularitate trebuie realizata dupa fiecare folosinta, fiind esentiala in primele sase luni. 

Alaptarea corecta a nou-nascutului

Hrana este cea care ii asigura bebelusului toti nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta in mod corespunzator atat fizic cat si psihic. Inca din prima zi de viata, cand cel mic este pus la san se formeaza obiceiurile alimentare ale bebelusului. Dat fiind faptul ca sistemul digestiv nu este foarte bine dezvoltat in primele 6 luni de viata, este indicat ca micutii sa consume exclusiv lapte, iar alaptarea corecta a nou nascutului este vitala.

Dupa venirea pe lume a celui mic, mamicile trebuie sa se obisnuiasca cu programul de masa, pentru ca bebelusii trebuie hraniti foarte des. In plus, mamicile trebuie sa fie odihnite, pentru a-si mentine o atitudine pozitiva si a avea energia necesara pentru ingrijirea si alaptarea bebelusului. Daca mamica are o stare de nervozitate, aceasta se va transmite micutului, care nu va mai manca corespunzator si nu va mai dormi bine. 

In plus, mamicile trebuie sa consume alimente corespunzatoare care fac ca laptele matern sa fie concentrat si nutritiv. Cei mici trebuie sa fie relaxati cand mananca pentru a asimila mai bine laptele. 

Este important sa cunosti care este modul de alaptare corect a nou-nascutului, pentru a-l ajuta sa se dezvolte armonios si sa creasca frumos. Poti cere sfaturi cadrelor medicale despre alaptarea la san corecta sau poti gasi informatii pe internet de forma: alaptarea la san video.

Alaptarea la san – beneficii majore

Alaptarea la san si laptele matern ofera copilului numeroase beneficii:

  • intareste sistemul imunitar
  • formeaza anticorpi
  • creste IQ-ul 
  • amelioreaza anemia, datorita cantitatii mari de fier
  • este usor digerabil.

In plus, procesul de alaptare la san a noului nascut creaza o legatura afectiva puternica intre mama si bebelus si ajuta proaspata mamica sa arda pana la 500 de calorii pe zi. 

Cumpara aceasta cartea despre alaptare bebelusi de pe Elefant.ro si citeste despre cum influenteaza laptele matern inteligenta copilului. 

Bebelusi si laptele praf

Alaptarea bebelusului cu laptele praf nu prezinta aceleasi avantaje ca in cazul alaptarii la san. In plus, laptele praf sau formula de lapte nu are complexitatea laptelui matern si nici nu contine anticorpii de care noul nascut are nevoie. Insa, contine o formula optima de grasimi, proteine si vitamine. 

Este de inteles faptul ca laptele matern ofera bebelusilor beneficii de neegalat. Totusi, sunt unele mamici care se confrunta cu probleme medicale si se afla in imposibilitatea de a alapta la san. Pentru acestea, laptele praf vine ca o adevarata binecuvantare pentru nou nascuti.

Alaptarea bebelusilor este vitala in primele 6 luni de viata

In primele 6 luni de viata, bebelusii au nevoie de lapte hranitor. Unii sunt hraniti cu lapte matern, altii cu formule de lapte praf, adaptate varstei. Alaptarea se face de regula la 3 ore, dar si la cerere, daca nu s-a saturat. Cantitatea de lapte necesara in prima luna de viata este foarte mica, dar aceasta se modifica treptat pe masura ce bebelusul creste. 

Este important sa iti cantaresti copilul in mod regulat pentru a vedea daca a luat suficient in greutate. Laptele matern este elementul cheie care il ajuta sa se dezvolte in mod armonios si sa fie sanatos. Un bebelus cand este hranit la san invata o serie de deprinderi. Pe langa faptul ca primeste alimentul necesar, care ii inlatura starea de foame, acesta invata lucruri noi si isi satisface o serie de curiozitati. 

Alimentatia mammei intre 0 si 4 luni

Laptele matern este hrana ideala pentru sugarii ce au intre 0 si 4 luni dar mamele care nu au lapte, aleg o formula speciala adaptata perfect nevoilor bebelusului. 

Mamica care alapteaza trebuie sa acorde mare atentie regimului alimentar, din care sa excluda cu desavarsire sucurile acidulate, condimentele, tutunul, alcoolul si evitarea alimentelor care produc gaze, cel putin cele din categoria cu un continut ridicat de gaze ca de ex(fasolea albă, varza de Bruxelles, conopida, napul, ceapa, telina, morcovul, stafidele, prunele, bananele,caisele, germenii de grau).

Pozitii de alaptare nou-nascut

Fiecare mamica va gasi pozitii alaptare nou nascut cat mai confortabila si va cauta sa pozitioneze bebelusul la san cat mai bine. Daca cel mic sta comod si auzi cum inghite lapticul, trebuie doar sa ai grija la nasucul lui, sa fii sigura ca respira bine in timpul alaptarii. 

Cum alaptam noaptea

Bebelusii sug mai des in timpul noptii, iar procesul de hranire a celor mai lenesi poate dura chiar si o ora. Nou-nascutii depun efort pentru a suge la san si obosesc repede, de aceea procesul poate dura mai mult. In plus, compozitia laptelui variaza in timpul suptului, de aceea bebelusul trebuie pus pe rand, la ambii sani, pentru a stimula lactatia. 

Noaptea poate fi un proces solicitant pentru mamica, de aceea ar fi minunat ca ea sa beneficieze de ajutor in timpul zilei pentru activitatile domestice. In acest mod se va putea odihni, asigurandu-i micutului toata hrana de care are nevoie.

Despre alaptarea bebelusului pana la sase luni si importanta laptelui matern

Sfaturi pentru mamici

La inceput laptele matern este mai apos, special pentru a satisface setea micutului, iar apoi devine tot mai concentrat, pentru a-i potoli foamea. Productia de lapte este grav afectata daca mamica nu este hranita corespunzator, nu este hidratata corect si nu este suficient de odihnita. Toate aceste aspecte joaca un rol esential, iar alaptarea corecta a bebelusului este foarte importanta.

In cazul alaptarii bebelusului cu formula de lapte, cantitatea pentru fiecare masa poate sa difere in functie de apetitul celui mic. Dupa ce termina de mancat, bebelusul trebuie tinut in pozitie verticala, in brate, pe umarul nostru pentru cateva minute si masat usor pe spate sau batand extrem de usor cu palma spatele micutului undeva in zona toracelui, pentru a elimina aerul inghitit in timpul alaptarii.Acest procedeu de a scoate gazele se face aproximativ timp de 15 minute pana cand se observa ca bebe a eliberat mult din gaze.

Cat de des alaptam 

Este important ca in prima luna de viata sa se respecte un program de alaptare, iar pe masura ce creste, acesta isi va face singur un program. Daca te intrebi cat de des alaptam bebelusul, de regula, ziua trebuie hranit la 2 ore iar noaptea doar la cerere. 

Sunt bebelusi care dorm de mici toata noaptea, fara sa se trezeasca pentru senzatia de foame. Daca la nastere a avut o greutate mica, alaptarea bebelusului in primele zile se va face in cantitati mici si mai des. Daca bebelus alaptat la san nu are scaun se vor introduce in alimentatie apa si ceaiul.

Diversificarea

Diversificarea alimentatiei copiilor alaptati la san se face la 5 luni daca acestia au luat in greutate cam 200 g pe saptamana in primele luni de viata. Cei care sunt hraniti cu formula de lapte praf si nu au luat suficient in greutate, incep diversificarea tot la 5 luni, si se introduc in meniu paste fainoase fara gluten amestecate cu lapte.

La varsta de 5 luni este indicat sa oferi bebelusului suc natural de morcov si mar, pregatit in casa. Sucul trebuie consumat in cantitati diferite in functie de zile. Pentru inceput, in prima zi va primi 10 ml de suc de morcov diluat cu 10 ml de apa plata, iar cantitatea creste treptat cu cate 10 ml in fiecare zi, timp de o saptamana. Apoi ii poti introduce si sucul de mar, si-anume:

30 ml suc de morcov, 30 ml suc de mar si  60 ml apa plata.

Verifica scaunul micutului in aceasta perioada, pentru a te asigura ca se adapteaza perfect diversificarii. 

Copiii care sunt alimentati exclusiv la san dar nu iau suficient in greutate, pot primi o masa de fructe proaspete dimineata la ora 10.00 si supa de morcov la amiaza la ora 14.00. Pentru inceput, bebelusul va primi o lingurita de fructe si lapte in completare, a doua zi 2 lingurite si lapte, a treia zi 3 lingurite si lapte iar apoi se ajunge la o masa doar de fructe, in jur de 150 de grame. 

Supa de morcovi se introduce la 5 luni si 2 saptamani, iar treptat pe la 5 luni jumatate, sucul va fi inlocuit cu supa-crema de morcovi, care este ceva mai consistenta. 

Dupa cateva saptamani se pot adauga in supa dovlecel, patrunjel si un strop de ulei de masline.

Pentru a afla mai multe informatii despre diversificarea alimentatie, descarca acesta carte de pe Scribd.com.

Rolul diversificarii

In jurul varstei de 5 luni, sistemul digestiv este dezvoltat complet, ceea ce inseamna ca poate incepe diversificarea alimentara. Acest proces are rolul de a obisnui copiii si cu alte alimente, de a-i ajuta sa descopere gustul dulce-acrisor al fructelor si legumelor, care contribuie in mod evident la dezvoltarea lor. 

Copiii care nu incep diversificarea la timp, vor intampina dificultati de adaptare la regimul alimentar dupa varsta de 1 an.

Reguli in diversificarea alimentelor

Atunci cand incepe diversificarea, in hrana bebelusilor este important sa tii cont de cateva reguli esentiale:

  • pe masura ce se introduce un aliment nou, este important ca cel mic sa primeasca in continuare alimentul cu care este obisnuit, de aceea se completeaza masa de fructe cu lapte
  • alimentul nou introdus va fi administrat in cantitati mici care vor creste gradual, pe masura ce copilul se obisnuieste cu el
  • nu se introduc cate 2 alimente noi in acelasi timp
  • diversificarea se face treptat si nu mai repede de 5 luni
  • daca un nou aliment nu este tolerat de bebelus, se scoate din alimentatie si se reincearca introducerea acestuia dupa cateva zile. 

Verifica chiar acum site-ul Slideshare.net si descarca cartea sau citeste o  cu interes si afla mai multe informatii extrem de folositoare despre importanta alaptarii la san si a diversificarii alimentatiei, in primii ani de viata.

Alaptarea bebelusului nascut prematur

Un copil nascut prematur nu va manca aceeasi cantitate de lapte ca si ceilalti. Prin urmare, acesta nu va cere sa fie alaptat de 10 ori pe zi din proprie initiativa, dar pentru a lua in greutate trebuie monitorizat foarte atent. 

Pentru a asigura alaptarea corecta a bebelusului nascut prematur, mamele trebuie sa profite de fiecare situatie in care bebelusul prematur indica semne de foame, cum ar fi sugerea degetelor sau plansul, si sa il hraneasca. In unele cazuri, cand micutul nu mananca suficient peste zi, alaptarea bebelusului nascut prematur implica trezirea acestuia din somn, chiar si in timpul noptii.

Din nou, un program alaptare bebelus riguros care sa implice si un somn bun si odihnitor pentru mama, este o idee buna. Daca mama doarme suficient va avea destula energie in timpul zilei, iar daca bebelusul are un somn bun va avea o stare de bine si relaxare. In sens contrar, va fi toata ziua morocanos. 

Acorda atentia necesara acestor aspecte pentru a te bucura de armonie deplina si pentru a sustine dezvoltarea armonioasa a bebelusului tau. 

De ce este necesar un program de alaptare pentru bebelus

Este indicat sa instaurezi un program de alaptare inca din primele zile de viata, indiferent daca micutul este hranit cu lapte praf sau cu lapte matern. Acest lucru este mai usor de realizat la bebelusii care nu sunt prea mancaciosi insa atunci cand este vorba de micii pofticiosi, mesele sunt ceva mai dese. 

In general, ei mananca putin si des, de aceea trebuie hraniti la fiecare 2 sau 3 ore, in functie de apetit si toleranta la lapte. 

Hraneste-ti bebelusul cand ii este foame, pentru ca este posibil ca laptele matern sa nu fie suficient de consistent si este normal sa-i apara senzatia de foame înaintea celor 3 ore. Daca reusesti sa-i faceti un program de alaptare bebelus, productia de lapte se va regla in functie de acesta.

Alaptarea bebelusului noaptea – la 5 luni

Alaptarea bebelusului noaptea la 5 luni poate fi ceva mai dificila pentru mamicile care alimenteaza copilul cu lapte praf, pentru ca trebuie pregatit laptele. In momentul in care copilul se trezeste infometat, acesta incepe sa planga si trezeste pe toata lumea, pana ce isi primeste lapticul. Mamicile care hranesc copilul la san, se adapteaza mai usor la alaptarea bebelusului noaptea. 

In acest program nu trebuie uitat ca unor copii li se face foame mai repede, altora nu, unii mananca mai mult, altii mai putin. De regula, bebelusii sanatosi arata semne de foame la fiecare 3 ore.

Bebelusii alaptati la san, mananca mai des si implicit, o cantitate mai mica de lapte, in comparatie cu cei hraniti cu lapte praf. Cand cel mic se va simti flamand din nou, cu siguranta te va anunta, de aceea nu trebuie sa fortezi bebelusul sa manance mai mult decat vrea.

Pe masura ce micutii mai cresc, programul de alaptare se va modifica, acstia ajungand sa ceara sa manace mai mult si mai rar. Astfel, dupa varsta de 8 luni, multi dintre ei nu se mai trezesc noaptea sa manance.

Sfaturi pentru alaptare bebelus noaptea

Daca vrei ca cel mic sa doarma mai bine noaptea, si sa reduci cat mai repede posibil nevoia de alaptare a bebelusului noaptea, este indicat sa-l hranesti ceva mai des in orele dinaintea culcarii, pentru a-i prelungi starea de satietate pe tot timpul noptii. 

Daca acesta va manca putin la ultima masa, cu siguranta se va trezi dupa cateva ore flamand. Este indicat ca mamele care isi alapteaza copiii la san, sa consume la cina alimente nutritive pentru ca laptele matern sa fie cat mai consistent. 

In plus, este ideal ca cel mic sa nu fie distras de nimic in timpul hranirii. In acest fel, micutul se va concentra doar pe supt si va consuma cu 25% mai mult lapte decat atunci cand este preocupat si de alte lucruri ce se afla in jurul sau. Asadar, hraneste-l intr-o camera linistita, calda si luminoasa care sa ii confere confortul dorit. 

Nu uita ca foamea si confortul termic influenteaza somnul bebelusilor si implicit, cresterea lor. Asigura-te ca ii satisfaci toate aceste nevoi de baza, pentru a avea un bebelus fericit. 

De ce refuza bebe sanul

Daca esti una din mamicile care se intreaba de ce refuza bebe sanul, s-ar putea sa faci unele greseli in timpul alaptarii sau in alimentatia ta. Astfel, bebe nu vrea san daca pozitia de supt nu este confortabila si micutul nu poate prinde bine sfarcul – acest lucru ii creeaza o stare de iritare si frustrare care il va decuraja pe viitor sa mai doreasca sa suga. 

Mai mult, un bebe nu vrea sa suga daca laptele are un gust sau un miros neplacut, iar acest lucru se poate intampla daca mamica a consumat usturoi, ceapa sau alte alimente cu miros puternic. O alta explicatie poate fi faptul ca mamica a ramas insacinata si laptele matern si-a schimbat structura si gustul – deseori un bebe refuza sanul in aceste conditii.

In cazul in care intrebi ce poti face cand copilul refuza sanul, raspunsul este conditionat de cauzele care au determinat micutul sa nu mai vrea sa suga. Desigur, urmatorul pas este sa inlaturi cauza. Daca acest lucru nu a rezolvat problema, va trebui sa iei legatura cu medicul pediatru pentru a gasi o solutie.

Bebe refuza laptele praf

Deseori se intampla ca atunci cand mama vrea sa renunte la alaptarea la san sa se loveasca de problema ca bebe refuza laptele praf. Acest lucru are ca explicatie faptul ca laptele praf are un alt gust decat laptele matern, tetina biberonului este prea mare, laptele curge prea repede sau prea incet, nu s-a preparat corect formula de lapte, etc. 

Daca un bebe refuza laptele praf, mama trebuie sa ia imediat legatura cu medicul pediatru pentru a gasi o solutie.

Bebe hranit cu lapte muls

Sunt si situatiile in care mamica alapteaza la san si trebuie sa lipseasca de acasa pentru cateva ore. In acest caz, bebele poate fi hranit cu lapte muls sau cu formula de lapte. Totodata, mulgerea laptelui poate fi o solutie pentru a stimula lactatia si a proteja sanul de febra laptelui atunci cand micutul nu suge foarte mult.

Un bebe hranit cu lapte muls se va dezvolta la fel de bine ca cel alaptat la san, dar nu va beneficia de caldura materna si, totodata, de conexiunea emotionala cu mama. In plus, uneori, bebe alaptat refuza biberonul cu lapte muls, tetina fiind ceva artificial si neplacut pentru el.

Cat timp se alapteaza un bebe

Parintii se intreaba deseori cat timp se alapteaza un copil, acesta fiind un subiect indelung controversat. Alaptarea bebelusului nu este numai o metoda de alimentare si hidratare a micutului, ci si o cale de a linisti si adormi copilul. Totodata este un proces care creeaza o puternica legatura emotionala si psihologica intre mama si copil. De aceea, unele pareri sustin ca micutul ar trebui alaptat la san pana la 6 luni, altii mergand chiar pana la varsta de 4 ani. 

Cat timp se alapteaza un nou nascut este o alegere personala, fiind conditionata de posibilitatile mamei care, de multe ori, trebuie sa revina la munca dupa cateva luni. Totusi, daca dispui de timpul necesar si te intrebi pana la ce varsta se alapteaza copilul, poti discuta cu medicul pediatru pentru a intelege fenomenul si a face cea mai buna alegere pentru tine si micut.

Cum functioneaza imunitatea prin diversificare

Copiii alaptati la san au o imunitate mai buna si nu sunt supusi riscurilor aparitiei infectiilor acute. Laptele matern are in componenta sa acizi grasi benefici pentru dezvoltarea creierului, fapt care le stimuleaza inteligenta inca din primele luni de viata. De aceea, toate mamicile sunt sfatuite sa aleaga alaptarea bebelusului la san.

In plus, pentru aceia care s-a inceput deja diversificarea, fructele si legumele proaspete, gatite la abur sau sub forma de suc ofera organismului cantitatea necesara de nutrienti de care acesta are nevoie pentru a lupta in mod eficient impotriva bolilor grave. 

Consumul de fructe si legume ii ajuta pe cei mici sa isi mentina o stare optima de sanatate. Acestea iau de cele mai multe ori forma unor gustari dulci si energizante, care au un aport important de fibre, vitamine si minerale. Tine cont de toate aceste sfaturi pentru a sustine in mod adecvat alimentatia bebelusilor.

Citeste mai multe informatii si despre alergiile la copii sau bolile copilariei.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.