...

Alimentatia copilului cu varsta de peste un an

Prepara retete sanatoase si gustoase pentru cel mic si asigura-te ca beneficiaza de toti nutrientii de baza ce ii sustin o dezvoltare armonioasa. Pentru a se potrivi cat mai bine necesitatilor, alimentatia copilului cu varsta de peste un an, va fi mult mai diversificata. La aceasta varsta gustarea de dimineata, masa de pranz si cea de seara sunt mult mai bogate. Micutul este pregatit sa asimileze mai multe calorii, dat fiind faptul ca este mai energic si mult mai activ.

Invata sa gatesti retetele adecvate

Tine cont care sunt alimentele de baza ce trebuie introduse in meniul celui mic si nu il priva de peste, orez, branza de vaci si multe legume si fructe, pregatite in diferite feluri. Ia in considerare cateva sfaturi care te ajuta sa pregatesti o mancare delicioasa dar si gustoasa. 

Comanda-ti cartea de bucate de pe site-ul Librariadelfin.ro si afla o serie de retete interesante pentru piureuri bebelusi, mancare de dieta pentru copii, supe creme, tocanite si meniuri complete pe care le poti prepara cu usurinta pentru copilul tau. 

Totodata, nu uita sa consulti tabel cu diversificarea alimentatiei la bebelusi.

Alimentatia copilului dupa 1 an trebuie sa fie cat mai nutritiva si variata

Pentru ca alimentatia copilului dupa 1 an trebuie sa fie hranitoare si variata, gateste diferite preparate in care sa adaugi nuci si migdale, pentru ca sunt foarte nutritive, dar ai grija sa fie macinate. Abia dupa ce au implinit varsta de 5 ani, copiii au voie sa le manance intregi, pentru ca atunci nu mai exista pericolul de a se ineca. 

Invata copilul sa consume fructe de sezon, cum ar fi capsuni, cirese, caise, struguri, pentru ca sunt mai sanatoase. Poti face un desert din fructe la abur, cum ar fi mere si pere, pentru ca trebuie sa aiba o consistenta mai tare, peste care sa adaugi un pic de scortisoara si o lingurita de ulei de cocos, pentru un plus de gust. La deserturi, este indicat sa folosesti faina alba, tip 650 sau 550, pentru ca nu este atat de procesata ca si cea de tip 000.

Introdu in meniul micutului carne de pui, curcan, vitel si peste, prepelita, ied, in general carne slaba, fara grasime.

Sarea in alimentatia bebelusului – un condiment important

La 1 an poti pune un strop de sare in mancare, dar evita cat poti de mult zaharul. Sarea in alimentatia bebelusului este un ingredient important, insa nu trebuie exagerat cu ea. Daca in meniu ai integrat cascaval, smantana sau alte alimente care contin sare, atunci nu mai este nevoie sa adaugi sare. 

Alimentatia copiilor de 1 an – diversitate in arome si texturi

Alimentatia copiilor de 1 an ar trebui sa fie caracterizata de prospetime si, totodata diversitate in arome si texturi. Foloseste doar ingrediente proaspete si alimente sanatoase daca vrei ca rezultatul final sa fie pe masura asteptarilor tale. 

Ofera copilului tau posibilitatea sa testeze cat mai multe arome si texturi, pentru a-si forma cu timpul propriile preferinte. Este foarte important sa integrezi in meniul copilului preparate delicioase, care sa ii asigure un regim de viata sanatos.

La 1 an de zile, bebelusul va dori sa manance cu mana si se va distra enorm cand va scapa mancarea pe jos, de aceea trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si sa ii oferi ragazul necesar, pana ce va invata sa foloseasca ustensilele. Totusi, pentru a-l face mai curios sa testeze diferite texturi de mancare, este bine sa te dotezi cu furculite si lingurite frumos colorate, care sa ii atraga atentia inca de la primul contact vizual.

Tabel alimentatie bebelusi dupa varsta de 1 an

In principiu, un tabel alimentatie bebelusi dupa varsta de 1 an, contine aproape orice. Insa, pentru o armonie totala, este bine sa excluzi cu desavarsire din meniul lor: carnea grasa, zaharul, mezelurile, cantitati mari de sare, chipsuri, dulciuri din comert, produse de tip fast-food. Iata cateva idei pentru a stabili meniul zilnic pentru copiii de 1 an si citeste cu incredere cateva sugestii, care iti vor fi de un real ajutor. 

Sugestii pentru micul dejun

La varsta de 1 an mancarea de dimineata poate varia astfel:

  • 200 ml lapte integral, 30 g paine integrala, 5 g unt si 15 g miere
  • 200 ml lapte, 30 g pâine integrală cu 25 g cremă de brânză de vaci
  • 200 ml lapte integral, 30 g pâine integrala, 20 g magiun fara zahar
  • 200 ml lapte, 3-4 biscuiţi integrali
  • 200 ml lapte cu orez.

Sugestii pentru masa de pranz

Diferite variante pentru masa de pranz:

  • 100 ml supa crema de morcovi, 100 g coltunasi cu branza de vaci, 40 g paine integrala
  • 100 ml supa de rosii, 150 g musaca de dovlecei, 40 g paine integrala
  • 100 ml carne cu sos de rosii, 150 g musaca de dovlecei, 40 g paine integrala
  • 100 ml supa crema de legume, 100 g carne cu legume trase la tigaie
  • 100 g sote de fasole verde, 70 g coltunasi cu branza de vaci, 50 ml sos de rosii
  • 100 g paste fainoase cu bulion, 150 g rosii cu carne de vitel, 50 g paine integrala

Sugestii pentru cina

Cateva idei pentru cina:

  • gris cu lapte
  • lapte cu fulgi de ovaz
  • 120 g mamaliguta, 40 g branza de vaci, 5 g unt, 30 g smantana
  • 150 g macaroane cu branza de vaci, 100 ml lapte
  • 100 g coltunasi cu branza de vaci, 100 ml lapte
  • 150 g fasole verde cu sos de smantana, 20 g paine integrala

Piramida alimentara copii

Toate sugestiile de meniuri pentru copii de un an de mai sus respecta piramida alimentara copii care asigura micutului alimente sanatoase, cu un aport important de vitamine si foarte usor de pregatit. 

In procesul de crestere si dezvoltare copiii au nevoie de multe tipuri de nutrienti, de aceea este important sa oferi celor mici alimentele care ii ajuta sa-si valorifice potentialul la scoala, iar piramida alimentara copii te va ajuta.

Mancare sanatoasa pentru copii inteligenti

Iata care sunt alimentele care stimuleaza inteligenta copiilor si cateva idei de preparare care ii vor incanta pe cei mici:

  • Somon – Somonul are grasimi esentiale care ajuta la buna functionare a creierului, fiind o sursa importanta de acizi grasi, omega-3 DHA si EPA. Acestea sunt esentiale pentru dezvoltarea gandirii si a inteligentei. In comparatie cu somonul, tonul contine mai putini acizi grasi omega-3 dar este o sursa foarte buna de proteine slabe. Foloseste somonul in sandwich-uri, salate sau fa un preparat din somon amestecat cu iaurt simplu degresat, telina si morcovi. Intinde aceasta pasta pe painea integrala, un alt aliment care face minuni pentru creier.
  • Oua – Ouale contin proteine si au un aport important in dezvoltarea memoriei copiilor. Este indicat ca in diminetile dinainte de scoala cei mici sa consuma oua sub diferite feluri, pentru ca acest aliment ii ajuta sa gandeasca mai bine si sa fie mai activi. Fa oua fierte, prepara omleta cu paine neagra sau pune un ou ochi pe o felie de paine prajita, si acopera-l cu o felie de sunca slaba. 
  • Unt de arahide – Cu toate ca este in lista cu alimente alergene bebelusi, untul de arahide este o sursa importanta de vitamina E, la fel ca si arahidele crude sau prajite. Acestea sunt un antioxidant puternic ce ajuta la buna functionare a creierului si ofera un plus de energie organismului. Prepara un sandvici cu unt de arahide si banana sau fa un desert din felii de mar si portocale invelite in unt de arahide. Foloseste arahidele in tot felul de salate dar introdu-le in meniul copiilor doar dupa varsta de 4 ani. 

Alimente bogate in fibre pentru copii – cereale integrale

Cerealele integrale contin un complex de vitamine B si ofera creierului doza de glucoza necesara pentru o stare de bine. Fibrele stimuleaza eliberarea glucozei in organism iar vitaminele B ajuta la hranirea unui sistem nervos sanatos.

Este important ca cei mici sa consume alimente bogate in fibre pentru copii, iar cereale integrale se pot manca in fiecare zi. Pregateste pentru cina cereale integrale cu merisoare, ce contin un aport redus de grasimi.

Introdu painea integrala in alimentatia copilului sau tortillas din cereale integrale si chipsuri integrale pentru quesadilla si gustari.

Alimente bogate in fibre pentru copii – Ovazul

Cerealele din ovaz sunt foarte nutritive pentru creier si ofera copiilor energia de care au nevoie pentru intreaga zi. Ovazul este unul din alimentele bogate in fibre pentru copii care reprezinta un combustibil excelent pentru creier si este indicat sa fie consumat de catre copii inainte de scoala.

Fibrele si ovazul sunt hrana esentiala pentru creier. Ovazul contine vitamina E, potasiu si zinc ceea ce sustine creierul sa functioneze la capacitate maxima.

Amesteca fulgii de ovaz cu sos de mere si scortisoara, fructe uscate si lapte de soia si obtine preparate delicioase pentru copilul tau. Invata-l pe cel mic sa consume suc de fructe cu cereale uscate, pentru un plus de sanatate.

Alimentatie sanatoasa copii – capsuni, fragi, mure, coacaze

Toate fructele care fac parte din aceasta familie sunt foarte hranitoare si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie sanatoasa copii. Acestea contin antioxidanti, ce ajuta la prevenirea cancerului si formeaza o bariera impotriva bolii. In plus, imbunatatesc memoria pentru ca au un aport nutritiv excelent si sunt o sursa importanta de acizi grasi omega-3.

Indeamna-ti copilul sa consume aceste fructe in stare naturala sau ofera-i o salata cu broccoli, capsuni si fasole verde. Fa smoothie cu fructe tocate si vei vedea ca micutul tau se va bucura de un plus de gust. De asemenea, invata copilul sa consume fructe proaspete cu iaurt si cereale sau fa diferite sosuri cu capsuni, mure sau zmeura. Foloseste cu incredere aceste fructe si la preparea clatitelor sau a altor deserturi rapide si sanatoase. Totodata, sunt excelente pentru piureuri bebelusi sau diverse dulciuri sanatoase.

Acceseaza site-ul Emag.ro cumpara-ti o carte online si gateste inteligent, respectand piramida alimentara copii.

Mesele bebelusului la 1 an – fasolea

Fasolea contine proteine, carbohidrati si fibre, combinatia perfecta ce ofera corpului energia de care are nevoie. In plus, in compozitia sa se afla multe vitamine si minerale, fiind o hrana minune pentru creier. Mesele bebelusului la 1 an pot contine fasole, aceasta putand fi consumata la pranz, pentru ca mareste aportul de concentrare al copilului si il ajuta pe cel mic sa isi faca temele cu o minte limpede si clara. 

Fasolea cu bobul mare contine mai multi acizi grasi omega 3, ce au un rol esential pentru sanatatea creierului.

Foloseste boabele de fasole in salata sau prepara fasole batuta, pe care cei mici sa o consume alaturi de o tortilla integrala. Fa o salata din morcov ras, salata verde, cubulete de branza slaba si fasole sau integreaza-le in sosul de spaghetti si salsa. Daca esti mai indrazneata, incearca un preparat delicios pentru copii din fasole batuta combinata cu piure de mere.

Mesele bebelusului la 1 an – legume colorate

Legumele colorate cum ar fi: rosiile, cartofii dulci, dovleacul, morcovii, spanacul reprezinta surse excelente de antioxidanti, ce sustin un sistem nervos sanatos. 

Mesele bebelusului la 1 an ar trebui sa contina cat mai multe legume, in diferite combinatii. Invata-i sa inlocuiasca cartofii prajiti cu cartofii dulci, pe care trebuie doar sa-i rumenesti putin la cuptor si sunt deosebit de gustosi.

Prepara piureuri bebelusi si briose cu dovleac din doar cateva ingrediente, si vei vedea ca cei mici le vor adora. Morcovii si rosiile pot fi consumate in stare cruda ca si gustare intre mese sau in diferite salate. Amesteca frunze de spanac cu capsuni, mandarine si bucati de migdale si obtine o salata colorata si sanatoasa sau foloseste diverse legume in sosul de spagheti, supe sau in alte mancaruri.

Lapte si iaurt

Lactatele contine proteine si vitamine B ce sustin o dezvoltare armonioasa a tesutului nervos si nu ar trebui sa lipseasca dintr-o alimentatie copil 1 an echilibrata si variata. Laptele si iaurtul reprezinta un stimulent important pentru creier, dat fiind faptul ca au un continut important de proteine si carbohidrati, mixul perfect ce ofera un plus de energie creierului.

Copiii au nevoie de doze foarte mari de vitamina D in comparatie cu adultii, de aceea este important sa consume cat mai multe lactate. Vitamina D are un rol esential pentru sistemul nervos si muscular.

Invata copilul sa consume lapte degresat cu cereale si parfeuri din iaurt, ce au un continut redus de grasimi. Foloseste-ti creativitatea in bucatarie si atrage copilul sa consume lapte si iaurt in cat mai multe feluri. Pune intr-un pahar un strat de iaurt cu fructe proaspete si presara deasupra cateva bucati nuci si ai obtinut rapid un desert delicios. 

Carnea slaba de vita

Carnea in alimentatia bebelusului este o sursa de proteine si minerale de care cel mic are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Mai mult, daca te intrebi ce alimente contin fier pentru copii, carnea slaba de vita contine un aport important de fier care este foarte bine asimilat de organism. Fierul, este un mineral esential ce ajuta copiii sa se contreze mai bine la scoala. Zincul din compozitia carnii de vita imbunatateaste memoria copiilor.

Daca micutul refuza carnea si vrei sa stii ce alte alimente contin fier pentru copii, vi fii bucuroasa sa descoperi ca poti inlocui carnea foarte bine cu fasolee neagra sau burgeri de soia, care sunt surse bogate in fier. Totodata, poti invata copilul sa consume cat mai multe fructe si legume care contin fier cum ar fi: rosii, ardei rosii, gogosari, spanac, capsuni si multe altele. 

Iata si cateva idei de retete cu alimente care contin fier pentru copii: kebab cu bucati de carne de vita si legume sau un burger integral umplut cu felii de carne de vita inabusita cu rosii peste care puteti pune si salsa. Delectati simturile copiilor cu cat mai multa culoare si un plus de gust, in preparate simple si gustoase. 

Alimentatia copilului – esentiala pentru dezvoltarea intelectuala a copilului

Alimentatia copilului, daca este corecta, ofera micutului o mai buna capacitate de concentrare, il ajuta sa gandeasca clar si rapid si ii imbunatateste memoria si atentia. Prin urmare, creierul este alimentat de sursele pe care le consumi si functioneaza la capacitate maxima atunci cand primeste toate mineralele si vitaminele de care are nevoie. 

Multivitaminele si mineralele pot creste in mod considerabil IQ-ul copiilor, cu pana la 20 de puncte. Acestea pot fi asimilate de organism din consumul de fructe si legume dar si din suplimentele alimentare, ce au in compozitia lor vitaminele B2, B6, B12, C, acid folic, zinc. Acestea fac adevarate minuni pentru minte. 

De asemenea, alimentatia copilului trebuie sa fie echilibrata, iar consumul de grasimi esentiale Omega-3 si Omega-6, sustin o buna functionare a creierului si stimuleaza inteligenta. Acestea dezvolta gandirea si minimizeaza aparitia problemelor mentale sau comportamentale.

Surse de omega 3 si omega 6

O sursa importanta de omega 3 si omega 6 gasiti in:

  • peste – afla mai multe despre beneficiile retetelor cu peste din alimentatia bebelusului
  • nuci – studiaza lista cu alimente alergene bebelusi
  • seminte de dovleac – sunt perfecte pentru reglarea tranzitului intestinal si a echilibra acele alimente care constipa bebe
  • canepa si in – acestea fiind si alimente bogate in fibre pentru copii
  • chia – ideale pentru diversificare alimentatie bebelusi
  • ulei de susan si masline – minunate pentru diversificare alimentatie bebelusi
  • legume cu frunze verzi – sunt ideale si ca alimente constipatie bebelusi
  • oua – vezi cand se da ou la bebelusi
  • soia – ideala in alimentatia copilului alergic la proteina din lapte.

Hrana bebelusi si hrana mamei care alapteaza

Pentru ca hrana bebelusilor sa fie nutritiva, Omega 3 si Omega 6 nu trebuie sa lipseasca din alimentatia mamelor care alapteaza, deoarece sunt extrem de benefice pentru dezvoltarea creierului bebelusului. Introdu in meniul copilului tau alimente care au un continut bogat de omega-3 si omega-6, pentru ca acestea indeparteaza din viata lui orice dificultati de invatare, probleme de comportament, anxietate sau depresie.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.