...

Cum educ un copil

Procesul de educare a unui copil ocupa un loc extrem de important in formarea acestuia. Educatia copilului trebuie sa ii preocupe pe toti parintii inca din primele luni de viata, tocmai de aceea este bine ca cei mici sa participe la diferite cursuri. 

Educatia copilului este de fapt, procesul prin care cel mic are acces la informatii. Doar prin educatie acesta isi poate perfectiona abilitatile de comunicare, de exprimare a sentimentelor si de relationare cu alte persoane. 

Educatori Montessori 

Pentru ca cel mic sa devina un adult echilibrat trebuie sa te implici activ in educatia lui. Este nevoie sa supui copilul unor metode de educare speciale pentru a se redescoperi pe el insusi si a-si forma cat mai multe abilitati. Lasa copilul sa ia parte la diferite cursuri de formare alaturi de educatorii Montessori. 

Intreaga metoda Montessori functioneaza pe baza unor reguli clare, care sa-l ajute pe cel mic sa inteleaga mai bine informatiile expuse. Toate aceste reguli de comportament trebuie respectate atat acasa, cat si la gradinita, scoala sau locuri de joaca, insa trebuie mai intai motivate pe intelesul copilului. 

Suplimentar, acasa, parintii pot aplica si alte reguli, pentru ca acestia au tot dreptul sa intervina atunci cand este vorba despre educatia copilului lor. Pentru a pregati copiii sa faca fata provocarilor vietii, acestia trebuie sa parcurga intreg procesul educativ alaturi de un personal specializat, cum ar fi acei educatori Montessori. 

Reguli in procesul de educare la copii

Daca si tu esti un parinte responsabil, dornic de reusita, tine cont de cateva sfaturi de educare pentru copii care ii vor conduce pe drumul cel bun. Regulile sunt facute pentru a fi respectate, chiar daca cateodata sunt infrante, insa pentru fiecare regula trebuie sa avem in spate o motivatie profunda. Regulile trebuie sa fie clare si concise dar si constante, pentru a nu ridica nici un fel de suspiciune copilului. 

Daca fiecare regula impusa in educarea copilului are si o explicatie logica, atunci cu siguranta va trebuie sa functioneze. Educatorii Montessori, precum si cei din alte institutii specializate de educare copii, au tacticile speciale de a explica micutului cat mai clar de ce un anumit lucru este permis si de ce nu, pentru ca apoi el sa fie capabil sa faca singur diferenta dintre bine si rau. In procesul de educare copii regulile trebuie sa ramana constante. Daca acestea se schimba pe parcurs, s-ar putea ca cel mic sa devina dezorientat si sa nu mai inteleaga corect informatiile expuse. 

Rolul instiutiilor educationale copii

Cei mici trebuie inclusi in diverse institutii educationale inca din primele luni de viata. Desigur ca si familia are un aport important in educatia lui, insa mediile educationale pentru copii au rolul de a consolida normele deprinse din familie si il ajuta sa se dezvolte in mod armonios.

Educatia Montessori ajuta copilul sa se dezvolte intr-o armonie deplina, care cuprinde atat mintea cat si trupul si sufletul. Aceasta este de fapt conexiunea perfecta care ofera copiilor posibilitatea atingerii potentialului maxim. Este foarte important sa gasesti mediul cel mai potrivit pentru ca cel mic sa aiba parte de o sincronizare perfecta. 

Parintii au datoria de a indruma copiii in dezvoltarea lor naturala si a le asigura un mediu cat mai favorabil. Familia si gradinita apoi scoala toate prezinta un model de viata, demn de urmat. Pregateste-ti copilul pentru comunitate, daca vrei sa devina o persoana cu valori si principii solide. 

Primii ani de acasa si metoda Montessori

Tot ceea ce invata cel mic pana la varsta de 6 ani isi va pune amprenta in viata de copil si adolescent. Toate informatiile pe care le-a invatat pana la aceasta varsta, ii vor calauzi pasii mai tarziu. 

Copilul trebuie sa aiba incredere in fortele proprii, stima de sine si liniste interioara. Metodele Mariei Montessori vin in sprijinul copiilor si ii ajuta sa devina adulti echilibrati, care se simt impliniti si fericiti. 

Inca de cand este mic, copilul invata sa se orienteze, sa isi coordoneze miscarile, isi dezvolta vointa si capacitatea de concentrare. De-a lungul acestui proces de dezvoltare el invata sa devina independent. Copilul are nevoie de o dezvoltare fizica si intelectuala pentru a fi pe deplin implinit, iar institutiile de educare copii sunt foarte utile in acest sens. 

Dezvoltarea senzoriala are de asemenea un rol extrem de important, pentru ca toate cele 5 simturi: miros, vaz, pipait, gust si auz sunt cele care ajuta copiii sa inteleaga despre ce este vorba. 

Atat in privinta scrisului cat si a cititului, materialele senzoriale Montessori introduse rand pe rand intr-o ordine aparte, ajuta copiii sa asimileze informatiile pe baza celor 5 simturi. Astfel, metoda Montessori invata copilul sa isi puna ordine in ganduri si sa vada totul foarte clar. 

Totul are logica. Fiecare copil are propriul progres, unii ajung la capacitatea maxima de dezvoltare mai repede, altii mai tarziu. Important este ca acesta sa obtina cat mai multe achizitii.

Dezvoltarea personalitatii

Educatia copilului ocupa un loc foarte important in formarea personalitatii acestuia. Educatia este de fapt, cea care evidentiaza valoarea umana. Pe parcursul procesului educativ in cadrul unei institutii pentru copii, personalul specializat apreciaza faptele bune si rezultatele pozitive obtinute de catre copii. 

Toate aceste aprecieri incurajeaza copilul sa adopte un comportament care sa corespunda cerintelor impuse de societatea in care traieste. 

Copiii care au parte de o educatie speciala sunt spontani, gandesc liber si isi exprima sentimentele fara nici o temere. Din nefericire, uneori societatea este cea care ingradeste copilul si ii interzice sa fie spontan si sa-si exteriorizeze trairile, impunandu-i anumite reguli. Constrans de aceste imprejurari, copilul este impiedicat sa mai gandeasca liber si renunta in a mai fi spontan. 

Pentru ca cel mic sa aiba un comportament adecvat si sa faca diferenta intre bine si rau, este nevoie de mult exercitiu practic, nu doar teorie. Cel mic trebuie pus in diferite ipostaze si indrumat corect, pentru a vedea cum o sa reactioneze, iar institutiile educationale pentru copii au un rol important in aceasta directie. 

Pedagogii sau educatorii nu trebuie sa pedepseasca copiii ci sa le aduca explicatii logice. Doar in acest fel, cei mici vor intelege singuri ce efecte produce comportamentul lor si apoi sa traga concluzii. Copilul trebuie sa fie motivat sa aiba o anumita conduita, nu sa fie obligat. De indata ce observa beneficiile comportamentului sau, cel mic va fi interesat sa le obtina in continuare. 

Educatia Montessori – reguli si pedepse

Copiii care sunt mereu pedepsiti nu isi pot forma personalitatea pentru ca le este teama sa isi exteriorizeze trairile. Educatorii Montessori explica copilului care sunt urmarile unui comportament inadecvat. Pedepsele nu fac altceva decat sa impiedice copilul sa isi formeze un EU autentic. 

Pentru ca un copil sa indrazneasca sa viseze cu ochii deschisi cand este mare, sa nu se multumeasca cu putin si sa isi atinga potentialul maxim cand va fi adult, are nevoie de libertate in gandire si exprimare, iar educatia pe care o primeste cand este mic are un rol covarsitor. 

Unii parinti considera ca propriile reguli au un impact pozitiv asupra copiilor si ii ajuta sa se disciplineze. Acestia nu iau in considerare un plan de educatie copii specializat din cadrul gradinitelor. Nu fa aceasta greseala daca nu vrei sa tai aripile copilului, in procersul lui de dezvoltare. Nu produ confuzie in mintea copilului, ci ofera-i sansa sa aiba parte de educatie intr-un mediu specializat, inca de cand este foarte mic. 

Educatia copiilor – un factor care poate schimba universul micutilor

Copilul trebuie sa inteleaga singur de ce trebuie respectate anumite reguli pentru a-si forma o viziune clara despre viata si despre principiile demne de urmat. Comportamentul, mentalitatea si propriile aspiratii vor forma universul micutului, mediul in care cel mic vede totul cu o claritate aparte, iar acestea sunt conditionate de educatia copilului.

Educatia se realizeaza in institutii educationale de copii specializate, precum gradinita sau scoala, unde cei mici sunt indrumati de catre un personal bine pregatit. Acestea sunt mediile unde copiii incep sa vada lumina cunoasterii. Cu cat cei mici vor cunoaste mai multe informatii, cu atat mai mult li se va dezvolta mintea. Pe baza informatiilor primite, copiii isi vor forma diferite competente si deprinderi care ii ajuta sa faca fata provocarilor vietii. 

Medii specializate si largirea orizontului

Fiecare lucru nou asimilat in mediile specializate de educare copii, are darul de a largi orizontul de cunoastere, reusind astfel sa ajute micutii sa isi formeze o viziune mai clara despre lume si despre modul in care aceasta functioneaza. Un copil care parcurge un proces educativ specializat se va implica in mod activ la maturitate in dezvoltarea societatii. 

Copiii au nevoie si de o educatie morala, iar gradinita si scoala ii invata cum sa se comporte respectand un cod etic. Si de aceasta data pratica isi confirma eficienta. Pe parcursul etapelor de dezvoltare, copilul va urma anumite modele cu care a avut contact si care l-au impresionat. Acestea au o influenta aparte in formarea personalitatii celui mic si il ajuta sa isi formeze singur propriul cod de valori. 

In mediile institutionalizate copiii au parte de cunoastere aprofundata. Aici isi gasesc motivatia de a afla alte si alte lucurui noi, deoarece modalitatea in care le sunt expuse informatiile le trezeste interesul de a cunoaste mai mult. Acest aspect ocupa o importanta aparte in procesul lor de formare. Gradinita si scoala le ofera modele demne de urmat si ii ajuta sa isi formeze idealuri. Aici se pun bazele cunoasterii ce reprezinta un piedestal, pe care se va forma mai tarziu tanarul adult. 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.