...

Inteligenta emotionala la copii

Inteligenta emotionala este o abilitate cu care nu ne nastem, dar care se poate dezvolta treptat, fiind conditionata de evolutia limbajului si dobandirea abilitatilor de socializare ale copilului. In calitate de parinte trebuie sa gasesti instrumentele necesare pentru a stimula copilul in dezvoltarea abilitatilor emotionale, de comunicare si de socializare. 

In acest articol vom vedea ce este inteligenta emotionala la copii si cum pot contribui parintii la dezvoltarea acesteia.

Emotiile fac parte din viata noastra de zi cu zi si ocupa un loc foarte important si pentru copii. Cele care apar inca din primii ani au o influenta decisiva atat asupra perioadei de adolescenta cat si a vietii de adult. 

Ce inseamna inteligenta emotionala

Hai sa vedem ce este inteligenta emotionala.

Chiar daca in primii ani copiii nu isi prea inteleg starea emotionala, pe masura ce cresc devin capabili sa le inteleaga si sa le exprime mult mai bine. In jurul varstei de 4-5 ani, copilul este pregatit neurologic sa inteleaga ce gandesc cei din jur si, totodata, are o imagine mai clara despre modul in care percepe si intelege anumite lucruri. Pentru a reusi in viata copiii au nevoie de un profil emotional sanatos, adica o inteligenta emotionala bine dezvoltata.

Reactia la emotii se bazeaza pe instinct, iar modul in care reactioneaza determina profilul emotional al copilului. Atunci cand cel mic incepe sa interactioneze cu lumea din jur el se foloseste de limbaj si gandire pentru a se familiariza cu mediul in care traieste.

Afla mai multe informatii despre ce inseamna inteligenta emotionala accesand site-ul online Itsybitsy.ro.

Totodata, cauta online si un test de inteligenta emotionala pentru tine si pentru copil.

De ce este importanta inteligenta emotionala

Este important ca cei mici sa isi identifice corect emotiile si sa inteleaga si starile emotionale ale celorlalti. Atunci cand copiii dezvolta aceasta capacitate inseamna ca au ajuns la un nivel inalt de intelegere si au o buna inteligenta emotionala. 

Emotiile pot fi exprimate atat prin cuvinte cat si prin mimica si gestica, Atunci cand este vorba despre o comunicare verbala cuvintele trebuie alese cu grija  precum si tonalitatea pentru a exprima corect starea emotionala.

In timp, copiii ajung sa isi dezvolte capacitatea de autocontrol in ceea ce priveste exteriorizarea emotiilor, pentru ca acestia trebuie sa se adapteze cerintelor vietii sociale. Cei mai mici nu reusesc sa isi controleze emotiile insa pe masura ce cresc isi pot modifica starea emotionala in functie de context.

Periodic poti face un test de inteligenta emotionala pentru a intelege mai bine care sunt punctele unde trebuie lucrat cu micutul tau.  

Educarea inteligentei emotionale la copiii mici

Parintii pot fi de un real ajutor si in acest context si sunt cei mai buni profesori pentru a educa inteligenta emotionala a copiilor. Descrie-ti propriile stari emotionale in cuvinte si fa explicatii logice prin care copilul sa inteleaga ce anume a generat o stare emotionala sau alta. Spre exemplu, atunci cand esti trist sau bucuros, explica-i care este motivul pentru care te-a invaluit sentimentul de tristete sau de bucurie. 

Este foarte important sa interactionezi cat mai des cu cel mic pentru a intelege exact ceea ce simte. Jucati-va impreuna, citeste-i povestiri sau povesteste-i o intamplare in care sa analizati trairile personajelor pentru a vedea care sunt consecintele comportamentului lor. 

In acest fel, copilul isi va da seama ca o anumita cauza produce imediat un efect, care se rasfrange implicit si asupra sentimentelor. In plus, el va ajunge sa isi analizeze si propriile trairi si isi va schimba comportamentul in functie de situatiile date, aceste manifestarii fiind primul pas pentru educarea si dezvoltarea inteligentei emotionale.

Daca esti in cautarea unui joc inteligenta emotionala pe care sa il poti juca impreuna cu copilul sau a unui test de inteligenta emotionala, acceseaza site-ul online AdrianaMitu.com . Jocurile de acest gen sunt adevarate exercitii pentru dezvoltarea inteligentei emotionale si, pe langa faptul ca ajuta parintii sa petreaca timp de calitate cu copii sunt si foarte eficiente.

Dezvoltare inteligenta emotionala copii – cum pot ajuta parintii

Daca vrei ca micutul tau sa beneficieze de tot ce este necesar pentru buna dezvoltare a inteligentei emotionale, ar trebui sa fii atent la cateva aspecte:

  • Fii cat mai natural – In calitate de parinte, comporta-te cat mai natural cu copilul tau si nu iti masca sentimentele. Este gresit sa te prefaci ca esti extrem de incantat sau de speriat, daca in realitate nu simti acest lucru. 
  • Fii mereu onest – Sa nu fii fals si constientizeaza faptul ca sinceritatea si corectitudinea sunt cele care conduc copilul pe drumul cel bun. In caz contrar, cel mic va fi indus in eroare, va deveni frustrat iar acest comportament va avea efecte psihologice negative pe termen lung, ceea ce nu este deloc de dorit pentru dezvoltarea inteligentei emotionale.
  • Nu uita ca esti modelul copilului tau – Parintii sunt un model pentru copii si in acest context al emotiilor. Daca tu reusesti sa ii explici copilului cum si de ce iti controlezi emotiile acesta va intelege imediat pentru ca teoria pusa in practica, genereaza imediat un exemplu concret in mintea copilului. Prin modul in care tu reactionezi la emotiile celor din jur oferi copilului un exemplu concludent, demn de urmat in diferite situatii din viata. 

Inteligenta emotionala in educatia copiilor

Acorda atentie maxima tuturor etapelor de dezvoltare in plan emotional si ajuta-ti copilul sa-si inteleaga mai bine trairile. 

Pe masura ce cresc, copiii reusesc sa-si controleze mai bine propriile sentimente si comportamente, dezvoltandu-si inteligenta emotionala. Pentru ca acest lucru sa fie posibil este nevoie ca cei mici sa aiba incredere de sine si sa aiba sentimente de incredere si siguranta, prietenie-afectiune.

Inteligenta emotionala in educatia copiilor este foarte importanta, de aceea in calitate de parinte trebuie sa ai o atitudine pozitiva care sa-l inspire pe cel mic si sa-i ofere siguranta, pentru o mai buna dezvoltare socio-emotionala.

Prin urmare, daca beneficiaza de o buna educatie a inteligentei emotionale, copilul va putea sa-si inteleaga trairile proprii, sa isi gestioneze emotiile si sa dea dovada de empatie fata de ceilalti. Un copil bine dezvoltat din punct de vedere emotional, sau cu o buna inteligenta emotionala, poate intelege cu exactitate care este sensul existentei lui. 

Un astfel de copil comunica in mod eficient si reuseste sa rezolve cu usurinta conflictele, sa devina mai increzator in fortele proprii si sa isi atinga obiectivele propuse in viata de adult. 

Inteligenta emotionala la bebelusi – semnele primelor emotii

Despre inteligenta emotionala s-a scris mult si vei gasi multe carti si informatii utile care te vor ajuta. Este bine sa intelegi ca, inca de cand vine pe lume, bebelusul se afla intr-un proces continuu de dezvoltare si invatare pentru ca el incearca sa relationeze cu cei din jur exteriorizandu-si sentimentelor. 

Atunci cand plange el cere atentie si ingrijire si cand zambeste asteapta rasfat. Pe masura ce creste apar si emotiile iar in timp copilul isi constientizeaza trairile si este capabil sa inteleaga si care sunt emotiile celorlalti. Acesta este modul in care inteligenta emotionala incepe sa se formeze la bebelusi.

Inteligenta emotionala dezvoltare etapizata la copii

Abilitatile socio-emotionale nu le avem de la nastere ci le dobandim de-a lungul timpului. Pentru a putea contribui eficient la dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului tau, este bine sa stii cateva lucruri:

  • In primii doi ani de viata bebelusul dezvolta o legatura de siguranta si incredere, urmand ca apoi sa isi exprime mai multe tipuri de emotii. 
  • In jurul varstei de 1 an, incepe sa comunice cu persoanele din jur si sa-si exteriorizeze trairile. La 2 ani, copilul isi da seama ca poate detine controlul. La aceasta varsta isi schimba rapid starea de spirit, tocmai pentru ca vrea sa se afirme prin felul lui de a fi. 
  • Intre 3 si 5 ani incepe o perioada de dezvoltare prin joaca iar copilul isi imbogateste viata sociala pentru ca intra in contact cu alti copii de varsta lui. In aceasta perioada copilul poate dezvolta frica de intuneric sau de separare, pentru ca incepe sa constientizeze tot mai multe lucruri.
  • In jurul varstei de 6 ani, copilul are capacitatea deplina de a-si controla emotiile. In acest moment vorbim despre inteligenta emotionala la prescolari. Este foarte important ca parintii sa ofere copiilor sprijin pentru a-i educa in primii ani de viata din punct de vedere emotional si a contribui la dezvoltarea inteligentei emotionale. De la varsta de 7 ani copilul isi intelege gandurile si sentimentele si cauta sa se identifice. 
  • Intre 6 si 12 ani copiii trec de la jocurile simple la sporturile de grup si isi manifesta interesul de socializare. Tot acum copilul este in masura sa inteleaga cum functioneaza sistemul cauza efect si se simte vinovat atunci cand ia decizii gresite. El intelege cum trebuie sa relationeze cu altii si se modeleaza usor fiecarei situatie in parte. 
  • Atunci cand ajung adolescenti acestia isi doresc sa fie liberi si independenti. In aceasta perioada parerea colegilor si a prietenilor conteaza foarte mult, iar adolescentul se confrunta cu o furtuna de emotii pana cand isi gaseste propria identitate. Adolescentii trec rapid de la o stare la alta, uneori se comporta ca niste adulti alteori are o atitudine de copil. Atunci cand acestia au pe langa libertate si responsabilitati, inteleg mai bine cum stau lucrurile si isi pot exersa si dezvolta chiar si singuri inteligenta emotionala si inteligenta cognitiva.

Importanta emotiilor in dezvoltarea inteligentei emotionale

Este imposibil ca un copil sa poata experimenta numai emotii pozitive. Tot ceea ce poti face in calitate de parinte este sa oferi posibilitatea copilului tau sa aiba cat mai multe trairi pozitive si sa-i explici ce trebuie sa faca cand este influentat de factorii negativi. 

Iata ce poti face pentru a ajuta copilul sa depaseasca emotiile negative in mod corespunzator pentru a dezvolta o buna inteligenta emotionala si inteligenta cognitiva:

  • Descrie in cuvinte sentimentele si explica-i ca o anumita stare este de fapt determinata de anumiti factori. 
  • Fa copilul sa inteleaga ca acelasi lucru privit din 2 unghiuri diferite pare total diferit. Atunci cand cel mic isi imprastie jucariile prin camera tu ca parinte te simti deranjat de acest comportament pentru ca nu iti place sa vezi un haos total in casa, insa copilul cerceteaza, experimenteaza si vrea sa faca lucrurile in felul lui. 
  • Pune-te in locul copilului pentru a-I intelege emotiile si starea prin care trece, inainte de a-l critica si certa. Dat fiind faptul ca cei mici adora desenele animate este bine sa analizezi trairile protagonistilor pentru a vedea care sunt cauzele care au dus la sentimente de bucurie, suparare, agonie.

Acceseaza site-ul Superbebe.ro pentru a descoperi cateva activitati amuzante pentru grupuri de copii – adevarate exercitii pentru dezvoltarea inteligentei emotionale.

Dezvoltarea inteligentei emotionale la copii prin intelegerea emotiilor

Atunci cand cel mic isi va intelege exact sentimentele va face un pas urias in procesul dezvoltarii inteligentei emotionale, pentru ca a reusit sa-si formeze o perspectiva personala. In acel moment, copilul se bucura de nenumarate avantaje. 

El este in masura sa isi controleze starile de agresivitate, arata empatie pentru cei din jur, are capacitatea de a interactiona cu altii si dezvolta o mai mare incredere de sine. 

Inteligenta emotionala la copii - cum o pot dezvolta parintii
Inteligenta emotionala la copii 

Intelegerea emotiilor – cum pot ajuta parintii

Pentru a-si dezvolta adecvat inteligenta emotionala, este important sa iti ajuti copilul sa isi inteleaga emotiile. Iata cateva lucruri pe care le pot face:

  • Fii deschis cu cel mic – Este foarte important sa fii deschis cu cel mic, sa comunici, sa te joci cu el si sa ii intelegi trairile. In functie de fiecare context in care interactionezi cu el acesta isi va exprima starile emotionale pentru ca se simte intr-un fel sau altul provocat de tine. 
  • Observa cu atentie modul in care copilul isi exprima emotiile – Daca faci din acest lucru un obicei, o sa observi cu timpul ca cel mic isi va exterioriza emotiile care l-au marcat fara sa ii mai ceri tu, pentru ca pur si simplu copilul vrea sa fie inteles de cei din jur. 
  • Ajuta copilul atunci cand ii este dificil sa isi exprime emotiile – Exteriorizarea emotiilor nu este atat de usor de facut precum pare la prima vedere. Cu siguranta, ti s-a intamplat si tie ca adult, atunci cand vibreaza in tine emotii puternice sa vezi ca este destul de greu sa exprimi in cuvinte ceea ce simti. Daca si pentru adulti este dificil, aceasta sarcina este si mai greu de realizat pentru copii.
    Uneori ne este teama de consecinte si suntem constransi de imprejuari sa nu spunem chiar tot ce simtim, in cele mai mici amanunte. Acest lucru il poate impiedica si pe copil sa isi exprime emotiile.
  • Incurajeaza copilul sa se exprime in toate situatiile – Este foarte important ca cel mic sa aiba curajul de a-si exprima emotiile, pentru ca in caz contrar efectele negative se vor restrange asupra lui pe termen lung. 
  • Intelege care este cauza refuzului de a-si exprima emotiile – Refuzul de a-si exterioriza starea emotionala vine de cele mai multe ori ca urmare a unei cauze. Fie se simte vinovat, intimidat sau rusinos fie ii este frica sa nu fie pedepsit, insa oricum ar fi el trebuie sa isi asume acest risc pentru a-si invinge temerile.

Acceseaza site-ul Sebababy.ro pentru a afla cateva jocuri care ajuta copii sa isi dezvolte inteligenta emotionala.

Emotiile sunt decisive in dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului

Emotiile au un rol decisiv in definirea starilor emotionale, fiind esentiale in dezvoltarea inteligentei emotionale a unui copil. Modul in care tu te raportezi la diferite situatii poate influenta dezvoltarea emotionala a copilului. In calitate de parinte, oferi celui mic un model de viata de aceea trebuie sa fi mereu atent cum iti exprimi si iti controlezi emotiile.

Dezvoltandu-se armonios si avand o inteligenta emotionala dezvoltata, copilul va deveni un adult echilibrat capabil sa respecte un set de valori care il definesc ca om. O persoana care da dovada de inteligenta emotionala are toate sansele de a se bucura de succes atat in plan personal cat si profesional. Nu este suficient sa ai doar un IQ ridicat ci trebuie sa fi si inteligent emotional pentru a reusi in viata.

Daca ai capacitatea de a intui ce simte interlocutorul ii poti influenta emotiile si profiti de maximul de beneficii in relatiile sociale. O persoana de succes care reuseste sa se afirme se remarca printr-un nivel superior al inteligentei emotionale.

Parintele – cel mai bum profesor si model pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului

Atunci cand copilul de ieri devine un adult cu abilitati emotionale bine dezvoltate, acesta are o mai mare eficienta si satisfactie in tot ceea ce face. In caz contrar, nu se poate concentra suficient de bine, nu poate gandi clar si nu poate lua deciziile corecte. 

Este esential sa oferi copilului un model demn de urmat iar in cazul in care a pornit pe cai gresite, sa redresezi aceasta situatie cat mai repede. 

Tine totusi cont de faptul ca dureaza poate chiar luni de zile, pentru ca cel mic sa-si schimbe obiceiurile iar exemplele puse in practica favorizeaza inlocuirea tiparului emotional cu unul nou. 

Este foarte important sa fii constient de faptul ca, inca din copilarie sa se puna bazele inteligentei emotionale a viitorului adult. Pentru ca la maturitate sa gestioneze bine chiar si situatiile cele mai dificile si sa fie fericit, copilul are nevoie de o intelugenta emotionala bine dezvoltata. Adolescenta si copilaria sunt doua etape critice pentru dezvoltarea emotionala, de aceea trebuie sa o fructificati cat mai mult pentru ca, atunci cand cel mic devine adult sa obtina cat mai multe succese. 

Citeste mai multe detalii si despre importanta rugaciunilor pentru copii, dar si despre cursuri ECDL pentru copii.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.