...

Parenting si provocari cu care se confrunta parintii

La fel cum adultii intampina o serie de provocari in procesul de educatie al copiilor si copiii se confrunta cu multe provocari psihologice. Cei mici intampina numeroase dificultati in indeplinirea nevoilor lor prin educatie iar unii parinti ignora latura emotionala a parentingului.

In functie de stilul de parenting adoptat, copilul se dezvolta in mod diferit. Educatia primita influenteaza in mod direct capacitatea copilului de a infrunta provocarile vietii. 

Parenting definitie

Parentingul este un termen care provine din limba engleza si care descrie capacitatea unui parinte de a educa un copil, modul in care aplica metodele, stilul de comunicare si toate aspectele care tin de relatia dintre parinti si copii si provocarile cu care acestea vin.

Cuvantul nu are omolog in limba romana si nu s-ar putea traduce. Daca vei cauta parenting definitie, vei descoperi ca cel mai bine ar fi sa intelegi ce nu este parentingul. Acest lucru se refera la faptul ca inca sunt multi parinti care in numele iubirii pe care o poarta copiilor, fac o multime de greseli care denota lipsa abilitatii de a face parenting.

Parenting cu iubire in functie de varsta copilului

Daca esti parinte indruma-ti copilul corect, fii un model pentru el si fa parenting cu iubire. Nu uita ca fiecare varsta, reprezinta o etapa fundamentala in educatia copilului mic. Din acest motiv, stilul de parenting trebuie adaptat perfect varstei micutului.

Grijile zilnice ale parintilor nu sunt doar cele care tin de alimentatie si cresterea copilului si necesita metode de parenting control, pe care, daca nu le cunosti, le poti invata. In acest sens vei gasi numeroase carti de parenting online pe care te poti baza. Acestea contin o multime de parenting tips-uri si te ajuta sa intelegi pas cu pas cum sa comunici si sa stimulezi copilul in functie de varsta lui.  

Parentigul si aspectele psihologice

Latura educatiei psihologice ocupa locul cel mai important. De obicei, parintii isi traiesc viata in jurul copiilor, pentru ca acestia sunt mereu in centrul atentiei. Pa langa faptul ca isi desfasoara atributiile zilnice in familie, ei trebuie sa fie preocupati de educatia celor mici, deoarece procesul educativ ocupa un loc foarte important in formarea lor ca oameni. Unii parinti ignora educatia psihologica a copilului, insa aceasta are un rol primordial in creșterea si dezvoltarea armonioasa a acestuia.

De aceea, parenting-ul neconditionat este cea mai echilibrata metoda de a face fata provocarilor si a oferi copilului o educatie echilibrata.

Iata o serie de provocari pe care le intalnesc parintii pe parcursul acestui proces de educatie si care sunt intrebarile care aduc confuzie in mintea lor.

Control obezitate copii

Multi parinti se ingrijoreaza atunci cand vad ca cel mic devine obez iar altii considera ca un copil sanatos este si dolofan. Este important sa constientizezi faptul ca obezitatea poate fi cauza unei posibile boli la copii si nu o poti trata cu indiferenta. 

In ziua de astazi, multi copii sunt supraponderali ceea ce reprezinta o reala ingrijorare. Un parinte responsabil, ia masuri imediate. Asadar, daca observi ca micutul tau ia tot mai mult in greutate este indicat sa consulti un medic nutritionist. Apeleaza la metode de parenting neconditionat, pentru ca s-ar putea ca tocmai acesta sa fie motivul obezitatii, care cauta o cale de a se face vazut.

Nutriționistul este in masura sa intocmeasca un plan alimentar corect pentru ca cel mic sa se bucure din plin de sanatate, atat fizica cat si psihica pentru a nu se confrunta cu anxietate.

Latura emotionala a copilului

Multi parinti nu constientizeaza faptul ca o simpla imbratisare sau cateva cuvinte de afectiune sunt mult mai valoroase decat cadourile scumpe. Unii parinti sunt atat de ocupati, incat nu reusesc sa petreaca timp de calitate alaturi de copilul lor, ceea ce poate avea repercursiuni negative asupra psihicului celui mic. 

Acestia fac tot ce pot pentru a-i oferi o educatie adecvata, apeleaza la metode de parenting neconditionat si se asteapta ca micutul sa obtina rezultate uimitoare in domeniul academic insa uita sa-i ofere afectiune. Ei nu realizeaza faptul ca o stare mentala favorabila nu necesita bunuri materiale si astfel ignora pur si simplu latura emotionala a copilului. Un joc de un real folos si foarte  interesant care dezvolta o multitudine de abilitati, poate fi cumparat de aici.

Tipuri de parenting

Deseori parintii se intreaba care este forma cea mai potrivita de parenting – conditionat sau neconditionat, permisiv sau autoritar, cu sau fara pedepse, etc. Pentru o dezvoltare echilibrata a copiilor este nevoie sa petreci timp de calitate in familie si sa oferi copilului afectiunea de care are nevoie. Iata cateva tipuri de parenting:

  • Parenting pozitiv, parenting neconditionat sau parenting apreciativ – Unii parinti considera ca parenting-ul pozitiv este cel mai benefic stil deoarece acestia comunica deschis cu cei mici si au mari asteptari dar si satisfactii de la copiii lor. Daca faci parte din aceasta categorie de parinti, trebuie sa dai dovada de tactica si intelepciune si sa-i indrumi corect. Modelul de parenting apreciativ are un impact pozitiv asupra vietii copilului iar cel neglijent este cel mai daunator, pentru ca cei mici nu au suficienta incredere in parintii lor. Daca nu stii cum sa aplici acest model de educatie, in cele mai bune carti de parenting vei gasi calea.
  • Parenting permisiv – Pentru a se putea dezvolta in mod armonios, copiii au nevoie de siguranta. Adoptarea unui parenting permisiv ofera libertate deplina copiilor si pare a fi cel mai potrivit din punctul lor de vedere insa daca parintii nu impun nici un fel de limita, acest comportament ii va face nesiguri, nedisciplinati si egoisti. 
  • Parenting autoritar – Parenting-ul autoritar este lipsit de sensibilitate, fiind foarte exigent fara sa permita un dialog deschis intre parinte si copil. Pe tot parcursul de dezvoltare, cei mici sunt supusi unor reguli stricte, carora trebuie sa li se supuna iar in caz contrar, vor fi pedepsiti. Parintii care adopta acest stil de parenting trebuie sa ofere copiilor explicatii logice. Ei trebuie sa ii faca pe cei mici sa inteleaga care vor fi urmarile daca nu respecta regulile. Copiii care sunt crescuti dupa acest model nu au incredere de sine, sunt fricosi si timizi si se adapteaza mai greu diferitelor situatii sociale. Cu toate acestea, modelele de parenting control android, chiar daca pentru copii sunt autoritare, pot fi foarte benefice. Daca ai probleme in aplicarea restrictiilor intr-un mod logic pe care copilul sa il poatya accepta usor, cele mai bune carti de parenting te invata cum sa procedezi.

Parenting si provocari parinti – copii de gradinita

Gradinitele sau institutiile de educare ocupa un rol esential in educatia copiilor, avand in vedere ca au un scop educational bine definit. Incepand cu varsta de 3-4 ani mintea copiilor are capacitatea de a asimila o varietate mare de informatii, astfel ca sunt pregatiti mental sa asimileze cat mai multe cunostinte. 

In plus, in gradinita invatarea se face dupa metodele didactice specifice iar prin joaca copiii invata diverse lucruri cu mare usurinta inca de la o varsta frageda. Cu toate ca jocurile sunt extrem de importante in educatia si dezvoltarea copilului, un parenting control android sau parenting control app ar putea sa fie util pentru a preveni dependenta de telefonul mobil sau tableta.

Psihologia copiilor

Multi parinti nu inteleg ce se petrece in psihicul copiilor si nu stiu ce anume ii face fericiti si ce nu. In calitate de parinte, trebuie sa faci efort pentru a ajunge sa intelegi psihologia propriului tau copil. Petrece cat mai mult timp cu copilul tau si vei vedea ca cel mic are nevoie de lucruri simple pentru a fi fericit, nu de lucruri sofisticate pentru a se dezvolta armonios. 

De asemenea, un parenting constient care presupune observarea copilului si intelegera acestuia, va da rezultate mult mai bune decat unul autoritar si fortat.

Afla ce ii provoaca bucurie sau tristete, fi un suport moral pentru el, ofera-i incredere si indruma-l atunci cand are nevoie de sfatul tau. Este foarte important sa discuti deschis cu copilul tau pentru a intelege ce se intampla in mintea si in sufletul lui. Totodata, citeste cateva carti de parenting pentru a stii cum sa directionezi discutiile pentru a fi cat mai eficiente.

Conexiunea cu copilul

Timpul petrecut alaturi de copii este o reala provocare insa un timp de calitate atrage dupa sine nenumarate beneficii. Daca aplici corect anumite strategii chiar si atunci cand desfasori activitati simple impreuna cu cel mic, il poti ajuta sa isi formeze diferite deprinderi. 

Implica-te activ in procesul de educatie a copilului, sustine-l si ajuta-l sa isi dezvolte autonomia si creativitatea. Conexiunea dintre parinti si copii este extrem de importanta. Cu rabdare si intelepciune il ajuti pe cel mic sa isi formeze personalitatea si sa devina increzator in sine. 

Daca nu stii cum sa creezi aceasta conexiune, sa stii ca exista carti de parenting care ti-ar putea fi de ajutor.

Emotii copil

Este important sa fii alaturi de copilul tau in fiecare etapa de dezvoltare, sa-i intelegi nevoile si sa-l susti in procesul de dezvoltare. Ai la dispozitie o multime de jocuri educative care sa faca copilul sa isi cunoasca foarte bine emotiile, sa le identifice corect si sa le diferentieze. 

Nu uita ca exemplul practic pentru este cel mai concludent si de aceasta data. Atunci cand exprimi o emotie, expresia faciala trebuie sa fie insotita de explicatii logice, care sa ajute copilul sa inteleaga cat mai bine despre ce este vorba.

Pe site-ul Amazon.com  gasesti o multime de jocuri care il vor ajuta in dezvoltarea socio-emotionala.

Ajuta-ti copilul sa isi cunoasca corpul, identifica pe rand partile corpului si functiile acestuia si vei vedea ca prin joc, ii vei solicita memoria vizuala, in timp ce isi exerseaza capacitatea de memorare. Procedeaza la fel si cu nume de flori sau animale, folosind cartonase si ajuta copilul sa acumuleze un bagaj cat mai vast de cunostinte.

Responsabilizare copil

Implica micutii in treburile casnice pentru ca cei mici iubesc sa se simta importanti si folositori. Cu timpul ei isi vor da seama ca aceste activitati fac parte din atributiile lor si vor fi bucurosi ca pot face ceva pentru parinti. Confera copiilor diferite roluri, unii trebuie sa fie responsabili cu aranjatul hainelor, altii se ocupa de curatenia din camera sau chiar de pregatirea micului dejun, daca sunt ceva mai mari. Doar asumandu-si responsabilitatea, copiii isi pot dezvolta autonomia. 

Daca sunt implicati in diferite activitati si in afara scolii, isi pot dezvolta mai bine comportamentul social si vor avea nenumarate beneficii, care ii ajuta sa isi defineasca mai bine personalitatea.

Desfasoara impreuna cu copilul tau diverse activitati distractive cu rol educativ si ajuta-l sa isi dezvolte de mic simtul responsabilitatii.

Terapie prin culoare si desen

Pornind de la premisa ca cei mici iubesc culorile de ce sa nu profiti de fiecare ocazie data? Ofera copiilor posibilitatea de a se implica in diferite activitati ce implica culoarea. Este demonstrat faptul ca terapia prin culoare functioneaza foarte bine si aduce deplina relaxare persoanei implicate. 

Implica-te in diferite jocuri cu cei mici pentru a-i ajuta sa invate mai usor culorile folosind si chiar denumirile acestora intr-o limba straina terapia prin culoare. Vei vedea, aceste activitati starnesc curiozitatea celor mici si ii provoaca sa identifice culori si obiecte. 

Decoperirea lumii animalelor

Copiii sunt fascinati de lumea animalelor si dornici sa descopere cat mai multe specii. In acest fel micutii pot invata care sunt animalele pe cale de disparitie si care sunt ocrotite de lege. 

Pe baza jocurilor de rol si folosind cartonase cu imagini, ei pot observa diferite caracteristici si pot intelege mai bine comportamentul animalelor.

Poti opta pentru a cumpara de pe Elefant.ro.

Rasfoind cu interes aceasta carte copiii pot invata foarte multe lucruri interesante despre animale si vor intelege faptul ca trebuie sa se poarte cu ele cu blandete. 

In acest fel, copiii isi dezvolta capacitatea de intelegere si inlatura teama de animalele pe care le-ar putea intalni in viata reala, deoarece sunt familiazati cu ele.

Povestea de culcare

Este esential ca cei mici sa aiba un ritual inainte de culcare. Unii copii adorm mai greu, de aceea este bine sa ii citesti o poveste pentru a-i face somnul cat mai lin. Copiii consuma foarte multa energie in timpul zilei si au nevoie de odihna pentru a se recupera. 

Fa-ti un obicei din a citi o poveste, explica-i copilului ca odihna are un rol foarte important si ofera corpului energia de care are nevoie. In plus, obisnuita de a citi povesti celor mici ii ajuta sa isi exerseze memoria pentru a intelege firul narativ iar aceasta activitate realizeaza o conexiune puternica intre parinti si copii. 

Miscare si exercitii fizice

Activitatile sportive aduc multa distractie copiilor, ii ajuta sa interactioneze si sa se bucure de sanatate. Sportul este extrem de benefic, ii ajuta pe cei mici sa isi mentina un tonus bun si sa gandeasca pozitiv. 

Este important sa stabilesti un program de miscare pentru cel mic in fiecare zi. 

15 minute de sport pe zi sunt cu adevarat binefacatoare atat pentru trup cat si pentru minte. Explica copilului la ce ajuta anumite tipuri de exercitii si care sunt beneficiile de care se pot bucura daca respecta cu rigurozitate acest program. De indata ce va intelege ca miscarea inseamna sanatate, vei vedea ca cel mic va lua initiativa de a face sport. 

Invata copilul ca orice tip de miscare este important, chiar si dansul, yoga sau sariturile prin casa. In acest fel, copiii se distreaza si se bucura de sanatate in acelasi timp. Toate aceste activitati vor dezvolta capacitatile motorii ale copiilor, le vor stimula spiritul de aventura si creativitatea. 

Dezvoltarea autonomiei prin educarea copiilor

Implica-te in diverse activitati cu copiii, incurajeaza dialogul pentru a-si dezvolta autonomia si creativitatea. Explica copilului beneficiile dar si riscurile fiecarei activitati, pentru a intelege mai bine despre ce este vorba. Desfasoara diferite activitati interactive alaturi de copii. Acestea contribuie in mod decisiv la dezvoltarea autonomiei si creativitatii lor si ii ajuta sa aiba o relatie apropiata care se bazeaza pe incredere si iubire.

Copiii au nevoie de toata sustinerea parintilor pentru a se dezvolta armonios. Incurajeaza-i sa faca diferite activitati fara sa se sperie ca pot pati ceva. Invata-i ca este bine sa petreaca cat mai mult timp in natura pentru a respira aer curat si pentru a socializa cu alti copii de varsta lor. 

Implica-te activ in viata copilului tau si sustine-l sa isi implineasca visele. Doar in acest fel poti contribui in mod decisiv la educatia copilului si ii oferi sansa de a-si atinge potentialul maxim de dezvoltare.

Pe tot acest parcurs copiii vor descoperi lucruri noi, care ii ajuta sa isi contureze personalitatea si sa-si castiga independenta, constientizand ca o persoana cu valori are toate sansele de a trai o viata frumoasa, plina de satisfactii.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.