Metode pentru copilul care nu socializeaza

Pentru a avea un aport benefic in procesul de socializare a copiilor si a contribui la realizarea de prietenii intre copii, parintii ar trebui sa impartaseasca celor mici din propria experienta de viata pe care au avut-o in relatiile de prietenie. In acest mod, copii vor intelege cat de cat de importante sunt anumite lucruri si primesc informatii care le vor fi utile in legarea prietenilor si relatiilor cu alti copii.

In plus, parintii ar trebui sa ii explice copilului regulile din societate pentru ca acesta sa invete sa le respecte cu rigurozitate si sa dezvolte un comportament adecvat in spatiile sociale. 

Unii copii au un comportament greu de controlat in special pentru ca, parintii nu s-au implicat suficient de mult pentru a-i determina sa se schimbe. Prin urmare, acestia tipa in supermarket, plang daca nu primesc ce isi doresc si se arunca pe jos in semn de repros. Acestea reprezinta tipul de comportament copii care are un efect negativ asupra vietii sale si ii impiedica pe cei mici sa se dezvolte la capacitate maxima. 

Daca se simt depasiti de situatii, parintii pot apela la diverse forme terapie de grup pentru copii, terapii menite sa ajute micutul in socializarea cu alti copii sau cu adultii.

Procesul de socializare intre copii trebuie supravegheat cu atentie de patrinti

Atunci cand sunt in parc cu copilul este important ca parintii sa isi indeplineasca rolul si sa-l supravegheze atent, nu doar sa fie acolo fizic. Parintii care nu dau dovada de responsabilitate o sa creasca copii iresponsabili, pentru ca acestia vor adopta comportamentul parintilor, crezand ca acesta face parte din normalitate. 

Este important sa observe modul in care cei mici interactioneaza cu ceilalti pentru a putea interveni atunci cand este nevoie si a-l ajuta pe micut sa socializeze in mod adecvat. Crearea de prietenii intre copii si comportamentul adecvat sunt elemente esentiale pentru dezvoltara emotionala si modul in care cei mici se vor descurca in viata.

Pana la varsta de 6 ani, prin intermediul interactiunilor cu ceilalti in diferite medii copiii isi formeaza comportamentul prosocial, dar au nevoie si de indrumarea parintilor. Copiii trebuie ajutati sa invete bunele maniere inca de la o varsta frageda si este necesar sa dea dovada de respect si bun simt daca vor sa fie tratati la fel. 

Este important ca parintii sa opreasca pornirile agresive ale copiilor si sa-i ajute sa-si gestioneze cu calm emotiile negative pentru a putea interactiona in mod corect cu ceilalti copii. Orice relatie de prietenie intre copii poate fi o sansa pentru ca cel mic sa exerseze bunele maniere.

Indiferenta sau absenta parintilor pot genera probleme de comportament la copii

Absenta parintilor este la fel de dezastruoasa ca si prezenta parintilor indiferenti. Si parintii pot avea un comportament gresit, insa cu atentie il pot corecta. Un parinte responsabil va lua imediat atitudine atunci cand copilul sau impinge un alt copil sau cand nu este respectuos cu adultii. 

Parintii trebuie sa ii ofere copilului posibilitatea de a ajunga la locul de joaca, de a interactiona cu alti copii si a desfasura activitati de socializare pentru copii, pentru ca doar in acest fel va intelege cum trebuie sa gestioneze relatiile interumane. El trebuie sa fie mereu atent la nevoile celuilalt si sa se comporte cu respect atat cu prietenii sai cat si cu alte persoane.

In procesul de dezvoltare al copiilor, libertatea, supravegherea cat si indrumarea ocupa un loc decisiv. In calitate de parinte, ofera-i copilului posibilitatea de a lega prietenii, insa supravegheaza-l atent mai ales atunci cand este mic pentru a fi sigur ca urmeaza normele de baza. 

Parintii – modele educationale de baza

Parintii sunt un model pentru micutii lor si au un rol foarte important in socializarea copiilor si legarea relatiilor de prietenie intre copii. De aceea, specialistii recomanda ca parintii sa desfasoare diferite activitati cu cei mici si sa ii indrume constant catre a fi civilizati, empatici si grijulii cu ceilalti pentru ca acest tip de comportament isi pune amprenta in mod pozitiv asupra vietii lor. 

Ei trebuie sa invete sa-i pretuiasca pe ceilalti daca vor ca si ei sa fie pretuiti la randul lor. Numai in acest mod vor putea socializa si incheia prietenii benefice si de durata.

Probleme in comportamentul copiilor la scoala

Unii copii au probleme de acomodare la scoala si devin foarte nelinistiti la gandul ca trebuie sa mearga din nou in fiecare dimineata in acel loc. In general, problemele de comportament al copiilor la scoala apar in urma unor sentimente negative care ii invadeaza inima micutului. 

Atunci cand cei mici dezvolta obiceiul de a vorbi in clasa si ajunge chiar sa se bata cu colegii, cu siguranta aceasta conduita apare in urma unui comportament negativ pe care l-a vazut in propria familie sau in mediul in care creste. El a cazut prada unor emotii negative intense si are nevoie de ajutor pentru a se elibera de ele. 

In calitate de parinte, iti poti ajuta copilul sa isi gestioneze emotiile, vorbind deschis cu el, facandu-l sa inteleaga ca fiecare lucru are o rezolvare. 

Masuri pe care le pot lua parintii cu copii cu probleme de comportament la scoala

Daca au fost semnalate probleme in comportamentul copiilor la scoala, parintii ar trebui sa ia cateva masuri importante. Iata despre ce este vorba:

  • Trebuie sa evaluze cat mai obiectiv situatia – Desigur ca nu trebuie sa subaprecieze autoritatea educatoarei sau a invatatoarei, dar e bine sa verifice cu atentie situatia pentru a-si forma un punct de vedere obiectiv. Parintii ar trebui sa identifice problema care a impins copilul sa adopte un anume tip de comportament si sa vorbeasca deschis cu el, ca un prieten.
    Totodata, acestia trebuie sa ajute copilul sa inteleaga ca sunt de partea lui si ca tot ce doresc este sa il ajute. Pentru a nu omite detalii importante si a evalua cat mai obiectiv situatia, ei trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare si perseverenta.
  • Folosirea unei strategii – Este recomandat ca parintele sa discute deschis cu educatorul sau profesorul si, totodata, sa faca acest lucru in prezenta copilului. In timpul acestor discutii se pot observa semnele pe care copilul le transmite, uneori fara sa vrea. Astfel, daca acesta se simte frustrat sau nelinistit, va oferi indiciile necesare pentru a intelege motivele care au generat comportamentul neadecvat la scoala.
  • Pot oferi copiilor o pauza – Uneori copilul se poate simti suprasolicitat si are nevoie de o pauza. Simplul fapt ca trebuie sa mearga in fiecare zi in acelasi loc il poate face sa se poarte in mod inadecvat. Daca parintii observa ca suprasolicitarea este motivul comportamentului, ar putea sa il invoiasca de la scoala o zi si sa programeze impreuna cu copilul o activitate care sa il ajute sa se deconecteze si relaxeze.
    Atunci cand nu se simte bine este indicat sa ramana acasa si sa se bucure de o atentie speciala. In acest fel, copilul va intelege ca este important pentru parinti si va face tot ce poate sa ii rasplateasca cu aceeasi moneda. 
  • Parintii trebuie sa arate copiilor ca ii iubesc – Faptul ca cel mic se simte iubit il ajuta sa gandeasca pozitiv si sa adopte un comportament normal in relatiile cu ceilalti. Sunt multe moduri prin care parintii ii pot aminti copilului ca este important pentru ei – trebuie doar sa-si faca timp si sa le puna in practica.
  • Copilul trebuie sa inteleaga ca are libertate totala de gandire – Atunci cand cel mic intampina dificultati la scoala sau nu se intelege bine cu un copil la locul de joaca, in acest caz intervine parintele care-i explica ca in loc sa se adanceasca in tristete mai bine se gandeste la ceva frumos (facand spre exemplu ceva impreuna).
    El trebuie sa inteleaga ca totul este trecator si ca nu merita sa fie prins in emotii negative. Daca cel mic are aceasta abilitate de a inlocui gandurile negre cu momente fericite inseamna ca poate depasi cu usurinta orice obstacol.

Socializare copii – probleme de agresivitate

Daca parintii observa ca cel mic incepe sa devina agresiv, musca, trage si impinge alti copii este important sa ia imediat atitudine. Daca are un comportament neadecvat la locul de joaca, la teatru sau in orice alt loc unde interactioneaza cu alti copii, trebuie sa faca efortul de a-l ajuta sa depaseasca acest moment. 

In primul rand este esential sa gaseasca motivul care l-a impins pe copil sa adopte comportamentul neadecvat si apoi sa caute solutiile cele mai potrivite. Parintele trebuie sa fie calm si rabdator pentru a-ti intelege cat mai bine copilul. Este singura modalitate prin care copilul poate fi ajutat sa socializeze, sa se bucure de compania altor copii si sa lege mai usor prietenii. 

In mod normal, copiii nu au intentii rele, pentru ca prin natura lor, prefera distractia si voia buna, insa atunci cand nu se simt in siguranta sau le lipseste dragostea, au un comportament neadecvat. Copiii se joaca frumos cand nu le lipseste armonia din familie, nu se simt iubiti, apreciati si sustinuti de parinti.

Agresivitatea copiilor – manifestare a nesigurantei si temerilor

Comportamentul copiilor cu prieteni care denota agresivitate este o manifestare a nesigurantei si temerilor micutului. Agresivitatea nu poate fi controlata de copii, fiind este consecinta unor trairi si emotii care il coplesesc pe copil. Daca cel mic nu s-a adaptat la gradinita si considera ca parintii il duc acolo pentru a scapa de el sau pentru ca nu il iubesc, cu siguranta acesta va dezvolta un comportament neadecvat. Agresivitatea este mai degraba un mod de razbunare pentru ceea ce i se intampla.

Parintii care le ofera copiilor dragoste, grija si afectiune ajuta copilul sa inteleaga mai bine lucrurile din jurul sau. Atunci cand cei mici nu se simt in siguranta devin agresivi pentru a atrage atentia parintilor, a invatatoarei sau a persoanei care au grija de ei.

Frica si nesiguranta dezlantuie furia copiilor. Atunci cand sunt invaluiti de aceste sentimente negative, chiar daca cei mici stau in apropierea parintilor, se simt izolati in lumea lor. Daca cel mic traieste intr-o familie unde simte zilnic tensiunea (ceea ce ii ofera tristete si neliniste) dezvolta o tendinta catre agresivitate. Acesta isi va deschide cu greu sufletul in fata altor copiii si ii va fi extrem de dificil sa se imprieteneasca cu acestia, pentru ca ii lipseste cu desavarsire increderea. 

Cum pot ajuta parintii un copil cu probleme de agresivitate in societate

Vestea buna este ca parintii si educatorii pot ajuta un copil agresiv sa perceapa lumea cu alti ochi. Cu ajutorul tehnicilor de specialitate si a unor jocuri socializare pentru copii, acestia il fac sa se simta apreciat si ii ofera argumentele logice, care ii schimba comportamentul. Doar atunci cand cel mic se afla in maxima siguranta isi poate inlatura din minte frica si deznadejdea. 

De indata ce reuseste sa indeparteze emotiile negative copiii isi pot restabili ordinea in viata lor si isi vor putea controla mai usor sentimentele.

Este important ca parintii sa faca cercetari profunde pentru a ajunge sa-si cunoasca foarte bine copilul si sa-i inteleaga trairile. Este recomandat ca parintii sa vorbeasca deschis cu cel mic despre sentimente, sa ajunga la sufletul lui cu delicatete si sa ii dea ocazia de a-si exprima sentimentele negative. 

Pregatirea emotionala este importanta de aceea este necesar ca parintii sa intervina rapid si cu calm, atunci cand are nevoie de ei. Acestia ar trebui sa arate afectiune neconditionata copilului care se revolta si este suparat si sa il ajute sa inteleaga intelege ca atunci cand isi descarca emotiile puternice, nu poate fi rational. Ei ar trebui sa le ofere celor mici suport si alinare si sa il sustina in tot ceea ce vrea sa faca, invatandu-l totodata, sa isi asume responsabilitatea pentru faptele lui.

Parintii trebuie sa invete sa isi asculte obiectiv copilul cu probleme de socializare

Parintii care au copii cu probleme de comportament, sunt sfatuiti sa evite sa faca morala copiilor si sa invete sa le asculte nemultumirile. Ei sunt cei care ar trebui sa ajute copilul sa isi aminteasca singur principiile si valorile insuflate in familie si sa inteleaga de ce sunt importante si nu trebuie sa renunte la ele.

Parintele ar trebui sa ajute copilul sa depaseasca sentimentul de vinovatie si sa isi recunoasca faptele. Vinovatia este cea care impiedica copiii sa se elibereze de sentimentele care i-au coplesit si care, implicit, au dus la un comportament agresiv. Citeste mai multe informatii despre vinovatia la copii accesand site-ul online Centrul-provita.ro.

Copilul agresiv trebuie invatat sa se exteriorizeze in mod corespunzator

Un copil care nu-si exteriorizeaza trairile se simte pierdut si nu isi gaseste locul in aceasta lume. Sentimentul de vinovatie ii confera nesiguranta de aceea parintii trebuie sa isi faca timp sa stea cu el, acordandu-i atentie si ajutandu-l sa se reconecteze cu realitatea. 

Acestia ar trebui sa incurajexe copilul sa vina la ei oricand este suparat pentru a gasi de comun acord cea mai buna solutie. In acest fel, atunci cand va avea o durere isi va gasi linistea in bratele parintilor si nu va cauta sa raneasca pe cineva. 

Un copil speriat si infricosat va deveni agresiv, dar inima lui fragila indica nevoia de protectie, de aceea trebuie ca parintii sa fie mereu aproape de copilul lor atunci cand are nevoie.

Socializare copii – timp de calitate petrecut cu parintii

Pentru a invata copilul sa socializeze cu cei din jur, parintele ar trebui sa petreaca cat mai mult timp de calitate cu copilul sau, sa se joace, sa rada si sa se amuze impreuna. Exista un numar mare de activitati de socializare pentru copii si parinti, trebuie doar ca acestia sa isi rezerve timpul necesar.

Nu trebuie uitat ca cei mici se conecteaza foarte usor prin joaca de aceea este nevoie ca parintii sa dea dovada de blandete si intelegere si sa aprinda in sufletul copilului sentimentul de apropiere. Aceasta ii va conferi o stare intensa de bine si il va ajuta sa aiba o viata sociala echilibrata, fiind mereu inconjurat de prieteni. In plus, se va integra mai usor in grupurile scolare, daca interactioneaza cu colegii si are incredere in fortele proprii. Un copil care isi insuseste toate cunostintele necesare pe parcursul anilor de scoala are sanse mari de reusita in viata.