...

Cum stimulam atentia | Tips

In cateva randuri putem afla cum stimulam atentia precum si cateva Tips-uri.

Este destul de dificil ca cel mic sa isi mentina atentia si concentrarea la scoala sau la teme, daca nu este stimulat indeajuns sau daca este un copil hiperactiv. In general, copiii sunt mereu preocupati de joaca, dar chiar si atunci cand sunt implicati intr-un joc trebuie sa fie atenti la mai multe aspecte. Atentia la copii este necesara in orice context, pentru ca in sens contrar, se pierd din vedere detaliile, iar de cele mai multe ori acestea fac diferenta. 

In calitate de parinte incearca sa stimulezi atentia la copilul tau prin diferite modalitati, chiar si acasa. Fa in asa fel incat sa-i captezi interesul printr-o serie de jocuri amuzante, sau jocuri pentru copii cu deficit de atentie, pentru a face aceasta sarcina si mai interesanta. Mai mult, copii sunt diferiti. Unii isi pot mentine concentrarea pentru mai mult timp, altii doar pentru o perioada mai scurta, cum se intampla cu copilul hiperactiv. 

Toate aceste activitati au rolul de a imbunatati in mod evident calitatea atentiei la copii. De asemenea, exista activitati pentru copii cu ADHD special gandite pentru a-i tine concentrati pe perioade indelungate.

Eforturile parintilor vor fi de mare folos pentru a stimula dorinta copilului de a citi, lectura fiind un instrument minunat pentru dezvoltarea armonioasa a celor mici si de ameliorare a unui deficit de atentie la copii. Acestea trebuie sa fie concentrate si pentru o socializare mai buna a copiilor.

Atentia la copii – ce este

Atentia la copii este functia de focalizare si fixare a constiintei asupra unui obiect sau sarcini si subliniaza capacitatea de concentrare asupra acelui lucru. Atentia copiilor se afla in legatura directa cu gradul de interes si poate fi de scurta durata sau de lunga durata.

Atunci cand cei mici sunt atenti la ceva pentru o perioada scurta de timp inseamna ca vor sa isi formeze o impresie generala despre ceea ce se afla in jur. In timp ce merg pe trotuar, ei se uita la oamenii si la masinile care trec pe strada si in acelasi timp, se bucura de aerul cald de vara.  

Atunci cand cei mici reusesc sa isi mentina atentia asupra unui singur lucru pentru mai mult timp, inseamna ca sunt foarte bine focalizati asupra acelui lucru. Detaliile sunt observate pe rand, pentru ca toata atentia este concentrata asupra unui singur aspect la un moment dat. Acest tip de atentie la copii este folosita cand vor sa inteleaga anumite instructiuni, cand sunt dornici sa invete anumite informatii sau chiar atunci cand joaca diferite jocuri, ce necesita maxima atentie la detalii cum ar fi lego sau puzzle. De exemplu, in cazul educatiei Montessori atentia poate fi distribuita eficient catre aceste jocuri.

Din fericire exista o gama numeroasa de jocuri pentru copii cu deficit de atentie care se pot folosi, iar medicul poate recomanda si un tratament in caz de ADHD la copii.

Tipuri de atentie la copii

Atentia la copii poate fi globala, sau pe termen lung. Aceasta stimuleaza creativitatea si ii ajuta pe cei mici sa faca legatura intre informatiile noi si cele pe care le detin deja. In acest fel, pot avea o viziune noua asupra unor situatii date.

Atentia la copii poate fi focalizata, sau de scurta durata. Aceasta ii ajuta pe copii sa analizeze profund lucrurile si sa le abordeze in mod corect.

Copiii au nevoie de ambele tipuri de atentie, in functie de circumstantele in care se afla. De aceea, in ceea ce priveste exercitiile de dezvoltare atentie si concentrare copii, parintii trebuie sa se asigure ca abordarea este corespunzatoare pentru a stimula ambele tipuri de atentie.  

Metode de imbunanatire a atentiei la copii

Este important ca cei mici sa aiba abilitatea de a trece cu usurinta de la un tip de atentie la altul. Pentru a nu deveni copii hiperactivi cu deficit de atentie, ei ar trebui sa invete sa faca acest lucru inca din primii ani de viata. 

Pentru a creste nivelul de stimulare a sistemului nervos si a imbunatati atentia la copii, parintii sunt sfatuiti de specialisti sa joace cu cei mici diferite jocuri, chiar si sah sau sa ii ofere un cub Rubik. In acest fel, capacitatea copiilor de a fi atenti creste, la fel ca si calitatea vietii lor. Un copil care reuseste sa fie atent la scoala, va invata lucruri noi care il vor ajuta mai tarziu in viata.

El va fi stimulat sa se concentreze mai bine la anumite lucruri pentru a-si atinge obiectivele stabilite. In caz de deficit de atentie la copii, pentru ca nimic nu mai este interesant si totul pare lipsit de inteles, se pot instaura plictiseala si agitatia.

Tot ceea ce este nou ridica implicit nivelul de interes. Noutatea este cea care ne incita pentru ca, in general oamenii sunt dornici sa fie mereu la curent cu tot ceea ce se intampla in prezent, in special acum cand totul se desfasoara cu o repeziciune aparte. Si cei mici isi manifesta dorinta de a fi mereu la curent cu noutatile aparute in domeniile care fac parte din sfera lor de interes. 

Copiii care reusesc sa isi focalizeze foarte bine atentia au sanse mari de reusita in viata.

Pentru a preveni un deficit de atentie si concentrare la copii fa-ti timp sa te joci cu cel mic. Pe site-ul online Anidescoala.ro vei gasi o serie de jocuri inedite, care imbunatatesc atentia si concentrarea la copii. 

Cand se formeaza abilitatile de atentie la copii

De indata ce merg la scoala copiii isi exerseaza intens abilitatile si se poate lucra eficient pentru a ameliora orice deficit de concentrare la copii. Aceste lucruri au un rol decisiv atat in timpul perioadei de educatie cat si in viata de adult. Pe masura ce copiii incep sa scrie, sa socoteasca, sa invete mai multe lucruri despre lumea din jur acestia isi formeaza o imagine de ansamblu si isi gasesc mai usor locul in societate. 

La varsta de 6-8 ani, copiii constientizeaza deja ca au anumite abilitati si observa, cu un spirit critic, ca unele le lipsesc cu desavarsire. Atunci cand cei mici sunt preocupati de faptul ca nu au anumite abilitati, nu se mai pot concentra la fel de bine. 

Jocul – cea mai buna metoda de dezvoltare a atentiei la copii

Prin joc, copiii isi dezvolta diverse abilitati cum ar fi: citit, scris, socotit. Ei invata din greseli, experimenteaza tot felul de lucruri noi iar prin invatare si educatie se pregatesc pentru viitor. Copiii exploreaza lumea inconjuratoare si dezvolta o serie de competente. Ei reusesc sa gaseasca o modalitate benefica de rezolvare a problemelor, isi formeaza o gandire critica si isi dezvolta imaginatia. Jocul are o latura instructiv-educativa si un adevarat act de creatie si amelioreaza lipsa de atentie si concentrare la copii.

Acceseaza site-ul Euroartonline.ro pentru a afla cateva idei de jocuri care dezvolta atentia la copii pe care le poti face impreuna cu cel mic. 

Cresterea capacitatii de concentrare la copii

Capacitatea de concentrare la copii este strans legata de rezultatele scolare, dar si de cele obtinute in fiecare zi. Copilul nu trebuie sa fie atent numai la scoala ci si la activitatile pe care le desfasoara zi de zi. Aparitia semnelor de tulburari de atentie la copii poate avea diverse cauze. Lipsa de concentrare la copii ii afecteaza in mod negativ si poate avea repercursiuni nedorite chiar si pe termen lung.

Deficit de atentie la copii

Deficitul de atentie la copii poate sa apara atat din motive psihice cat si fizice. Daca copilul este suparat si agitat sau daca nu este hranit in mod corespunzator, acesta nu reuseste sa isi focalizeze atentia pe termen lung. El este mereu preocupat sa faca altceva, pentru ca se gandeste mai mult la aspectele care ii lipsesc si are alte griji care ii acapareaza atentia. 

Pentru a ameliora deficitul de atentie, copiii au nevoie de vitamine si nutrienti pentru a functiona la capacitate maxima. Daca acestia nu obisnuiesc sa manance sanatos vor avea numai de suferit mai tarziu. De asemenea, copiii trebuie sa faca sport si sa petreaca cat mai mult timp in aer liber pentru ca aceste activitati ii ajuta sa se concentreze mai bine si sa gandesca mai limpede. 

Parinti supra protectori si deficitul de atentie la copii

Exista si alte motive care influenteaza in mod negativ capacitatea de concentrare la copii. Spre exemplu, parintii care sunt mult prea protectori cu copiii, ii impiedica sa devina independenti. 

Prin urmare, deficitul de atentie apare la copiii care nu se pot concentra suficient de bine nici asupra unor activitati simple, pentru ca nu considera ca este necesar sa incerce si nu stiu daca detin sau nu aceasta abilitate. Un parinte responsabil ar trebui sa inteleaga faptul ca, cei mici au nevoie sa invete sa se descurce singuri inca de la varsta frageda pentru a culege roadele succesului atunci cand sunt mari.

Afla mai multe despre castigarea independentei la copii pe Reginamaria.ro.

Este foarte important ca acestia sa aiba o stima de sine crescuta inca din primii ani de viata, pentru ca mai tarziu sa devina un adult cu valori. Copiii care isi mentin atentia in diferite activitati scolare reusesc sa obtina rezultate remarcabile in timp ce copiii care nu inteleg nici macar notiunile simple, intampina tot felul de dificultati si isi pierd interesul de a continua sa invete.

Ce pot face parintii pentru a dezvolta atentia si concentrarea la copii

Parintii trebuie sa ajute copiii sa isi dezvolte atentia si concentrarea cat mai bine inca de cand sunt mici. Ei trebuie sa se implice activ in orice activitate practica care poate stimula atentia si concentrarea la copii. 

Alege joci impreuna cu copilul diverse jocuri care sa le dezvolte atentia si concentrarea la copii si vei vedea ca rezultatele obtinute ajuta copilul sa devina mai independent si mai increzator in fortele proprii. Inspira-te din jocurile pe care le gasesti pe site-ul Jucarii-vorbarete.ro.

Sfaturi pentru parintii care doresc sa dezvolte atentia copiilor

  • Ajuta copiii la teme, oferindu-le explicatii logice care sa ii ajute sa inteleaga mai bine anumite aspecte. Fiecare copil are ritmul sau de dezvoltare. Nu il grabi sa termine temele deoarece are nevoie de timp suficient pentru a conferi atentia cuvenita tuturor detaliilor, care contribuie in mod decisiv la rezultatul final.
  • Implica-l pe cel mic in activitati extrascolare. Daca acesta are un program bine organizat, va sti care este intervalul orar in care desfasoara o activitate sau alta. El se va concentra suficient datorita faptului ca este pregatit mental pentru sarcina respectiva si nu isi permite sa nu fie atent, stiind ca are un plan riguros de urmat. 
  • Un alt aspect la fel de important este lectura, care ofera copilului posibilitatea de a urmari firul actiunii pentru a intelege ce se intampla in povestiri. Daca nu reuseste sa fie suficient de atent, pierde din vedere anumite detalii si poate deveni confuz. Citind povesti sau chiar si cu ajutorul povestilor audio, copilul invata sa se concentreze mai bine cu scopul de a intelege despre ce este vorba. Mai multe informatii despre importanta lecturii gasesti pe site-ul Resurseparinti.ro.

Cititul – o activitatea importanta pentru dezvoltarea atentiei la copii

Chiar si atunci cand cei mici sunt integrati deja in comunitatea de la gradinita sau scoala, parintii sunt responsabili pentru o mare parte din educatia copiilor. Cadrele didactice au rolul de a initia copiii in tainele cititului, insa parintii ii ajuta pe cei mici sa puna bazele cititului.

Un parinte care intelege ca un copil care citeste va fi un adult fericit se va implica in mod consecvent in educatia micutului, din primii ani de scoala. Un parinte responsabil va gasi cea mai potrivita metoda de a-i insufla copilului placerea de a citi. De indata ce micutul va constientiza ca cititul este o forma de relaxare care il ajuta sa devina mai inteligent, restul drumului va fi usor de parcurs. Totodata, el va beneficia de un exercitiu extrem de eficient pentru dezvoltarea atentiei la copii. 

In aceasta era a tehnologiei sunt putini copii care citesc din placere, ceea ce influenteaza in mod negativ standardele educatiei. Prin urmare, realitatea este destul de dura, de aceea este impetuos necesar ca cei mici sa fie indrumati corect pentru ca o buna educatie ii ajuta sa devina adulti de succes.

Lectura – un exercitiu benefic pentru dezvoltarea atentiei la copii

Lectura ofera extrem de multe avantaje copiilor si ii ajuta sa se dezvolte in mod armonios. Daca obisnuiesti sa ii citesti copilului cand este mic, atunci cand va invata sa citeasca, va fi dornic si el sa faca aceasta activitate. 

Copilul trebuie sa inteleaga ca doar citind poate patrunde in lumea minunata a povestilor. Un copil care citeste si invata lucruri practice din intamplarile care au loc in povestiri, se simte important si increzator in sine. Mai multe informatii despre beneficiile cititului afli accesand site-ul Librex.ro.

Dezvoltarea atentiei la copii prin imagini si lectura

Cei mici indragesc personajele de poveste si admira imaginile din carte. In acest fel reusesc sa se imprieteneasca cu cartile si sa-si cultive abilitatile de citit. Prin intermediul cartilor, acestia intra in contact cu personajele preferate si au un exemplu pozitiv in fata, din care pot invata cum sa fie curajosi si cum sa-si aleaga prietenii.  

Poti face diferite jocuri de rol cu cei mici, in care ei se pun in rolul personajelor de poveste si vor intelege mai bine care sunt calitatile lor. Convinge-te ca jocurile de rol ocupa un loc foarte important in educatia si dezvoltarea atentiei la copii, accesand site-ul Joaca.atlassport.ro.

De ce este importanta lectura in dezvoltarea atentiei la copii

Este important ca cei mici sa descopere placerea de a citi inca de mici, pentru ca acest obicei se va intretine si in viata de adult. Un copil care citeste, va fi un adult care se bucura de reusita atat in plan spiritual si familiar cat si financiar. Cu cat avem mai multi oameni educati in societatea in care traim, cu atat mai mult isi pot aduce contributia in mod pozitiv la dezvoltarea acesteia.

Domenii care stimuleaza interesul de a citi si dezvolta atentia la copii

Copiii au diferite preferinte si isi manifesta dorinta de a citi o poveste sau alta, inca de cand sunt mici. Unii sunt pasionati de istorie altii de geografie, altii vor sa afle mai multe lucruri despre animale si flori sau despre mediul inconjurator. 

In calitate de parinte este bine sa incepi prin a citi mai multe variante de povestiri copilului atunci cand este mic. Cand va creste si va avea abilitatea de a citi este important sa aiba la dispozitie carti care il fascineaza si il stimuleaza sa citeasca. Fa-ti timp sa citesti povesti copilului tau in fiecare seara, pentru ca mai tarziu sa descopere si singur, placerea de a citi. 

Copiii nu se plictisesc niciodata de povesti. Citeste-i celui mic povestiri vesele care il binedispun si ii aduc zambetul pe buze. Acestea ii induc o stare de bucurie si il ajuta sa faca legatura intre povesti si divertisment. 

Apeleaza la imaginatia copilului tau si provoaca-l sa gandeasca. Atunci cand termini povestirea incercati sa gasiti amandoi o posibila continuare a actiunii. In acest fel, vei stimula creativitatea copilului, deoarece este nevoit sa gandesca intens firul actiunii. 

Cu cat te joci mai mult cu cel mic, ii deschizi mai multe usi spre imaginatie si il ajuti sa isi dezvolte gandirea. Totodata, este un foarte bun exercitiu de stimulare a atentiei la copii.

Pe site-ul online Smarty-kids.ro gasesti mai multe idei sugestive de jocuri care au un rol benefic in acest sens.

Lectura dezvolta vocabularul si gandirea copiilor

Este adevarat faptul ca doar citind copiii vor avea abilitatea de a lega idei si cuvinte si vor putea fi buni oratori in viata de adult. Gandirea se formeaza in cuvinte iar cititul este cel care ajuta copii sa isi imbogateasca vocabularul si sa inteleaga cu o mai mare usurinta sensul cuvintelor. Lectura ajuta copiii sa priveasca o anumita situatie din mai multe puncte de vedere si sa-i desluseasca intelesul. 

Acest lucru inseamna ca atunci cand va deveni adult, va avea o gandire critica, va putea lua singur decizii si va avea capacitatea de a rezolva diferite probleme, chiar si pe cele cu un grad de complexitate ridicat. 

Ajuta copilul sa descopere bucuria de a citi

Cel mai bun mod prin care copiii pot descoperi placerea de a citi este exemplul practic. Prin urmare, daca el vede ca parintii citesc si discuta despre informatii noi pe care le-au dobandit prin intermediul cartilor, acesta va fi dornic sa afle ce anume poate fi atat de interesant.

In ziua de astazi, sunt putini copii care decid sa ia o carte in mana si sa citeasca cand sunt atatea alte atractii in jur. In calitate de parinte, este bine sa stabilesti un interval orar, dedicat special pentru lectura in anumite zile ale saptamanii. 

Spre exemplu, alege pentru inceput, trei zile pe saptamana in care toata familia sa se dedice cititului. Fa un obicei din a discuta apoi impreuna despre ce ati citit fiecare, pentru ca cel mic sa inteleaga ca fiecare carte are ceva de oferit si ca merita pe deplin sa citeasca cat mai mult. 

Pe site-ul online Elefant.ro gasesti o multime de carti interesante, pentru orice varsta a copilului. 

Discutiile pe marginea cartilor

Atunci cand va spuneti parerea vizavi de o intamplare din carte, discutati despre ce trasaturi v-au placut mai mult si incercati sa faceti asemanari ale personajelor cu persoane din viata reala, totul pare mult mai distractiv.

Toate aceste discutii au rolul de a face copilul sa inteleaga ca a citi, nu inseamna doar sa parcurga un anumit text ci si sa invete lucruri noi care pot fi puse intr-un context real. Discutiile pe marginea textului il fac sa inteleaga mai bine firul actiunii si sa vada ca actiunea din carte poate fi transpusa in realitate. 

Activitatea de a citi impreuna intareste relatia parinte-copil si ajuta copiii sa inteleaga mai bine care este rolul vietii lor pe acest pamant. In plus, cititul ajuta copiii sa se dezvolte la capacitate maxima din punct de vedere intelectual si le dezvolta aria de gandire.

Pentru a mentine atentia copiilor, ii poti inscrie la cursuri ECDL pentru copii sau la cursuri de engleza pentru incepatori.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.