...

Alergiile la copii

Din cauza sensibilitatii la anumite medicamente, alimente sau factori de mediu, alergia la copii este ceva frecvent, putand aparea la diverse varste si din cauza variate. Orice copil alergic necesita monitorizare atenta pentru a preveni punerea in pericol a starii de sanatate. Mai mult, daca nu se iau masurile necesare la intrarea in colectivitate se risca izolarea sociala si aparitia dificultatilor de adaptare in mediul educational.  

Copilul alergic nu trebuie izolat

Chiar daca sunt prezente mai multe temeri si sunt necesare masuri suplimentare de protectie, pentru a facilita accesul la educatie, cand e vorba de un copil alergic, trebuie evitata marginalizarea. Copiii cu probleme de sanatate sufera deseori din cauza faptului ca sunt priviti cu alti ochi, atat de catre colegii de gradinita sau de scoala, cat si de educatoare, profesori sau alti adulti.

Cu ajutorul unui alergolog de copii si cu un mic efort, pentru a le asigura o dezvoltare armonioasa, acestia trebuie supravegheati foarte atent atat acasa de catre parinti, cat si la scoala de catre personalul didactic. Copiii alergici au sistemul imunitar slabit si datorita sensibilitatii sunt susceptibili catre alergii variate cauzate de: detergenti, alimente, soare, caldura, praf, acarieni, mucegai, intepaturi de insecte, etc. Acesta este motivul pentru care atat copiii alergici cat si adultii din jurul lor, sunt mereu in alerta pentru a nu intra in mod accidental in contact direct cu agentii alergeni.

Indiferent daca vorbim despre alegiile la bebelusi, alergii la prescolari sau alergii la copiii scolari, in fiecare situatie, pentru ca dezvoltarea si educatia sa decurga armonios si firesc, este nevoie de suport atent din partea familiei si a cadrelor didactice. Doar in acest mod vor fi atinse obiectivele propuse si procesul educational se poate desfasura firesc, chiar daca uneori copiii cu alergii sunt nevoiti sa lipseasca de la scoala.

Pentru a nu-i restrictiona accesul la educatie si dezvoltare normala, niciun copil alergic nu ar trebui izolat. Numai in acest mod va deveni un adult echilibrat si va avea o viata armonioasa.

Alergiile la copii – ce sunt si cum se explica

Alergia este o reactie a unui sistem imunitar scazut. Acestea sunt declansate de alergeni, substante care pentru majoritatea oamenilor nu prezinta nici un fel de pericol.  

Atunci cand un copil este alergic, organismul lui incearca sa atace alergenii, dar nu reuseste sa ii anihileze, provocand astfel reactii variate. In unele cazuri, simptomele se simt la nivel moderat, iar in cazul copiilor mai sensibili, situatia este mult mai grava. 

In general, copiii sunt predispusi la alergii. Acestia pot deveni alergici la:

  • un anumit medicament inca de la prima administrare si atunci vorbim de alergia copiilor la medicamente sau alergia la antibiotice a copiilor.
  • alergenii de mediu, iar cei mai des intalniti se remarca polenul, albinele, parul de caini si pisici, soarele, iarba si praful si atunci vorbim despre alergia la histamina a copiilor, alergia la soare a copiilor, alergia la polen a copiilor sau alergia la praf a copiilor.
  • alimente precum: laptele, alunele, cerealele, fructele de mare, pestele, etc si atunci vorbim despre alergia la mancare a copiilor, alergie alimentara copii sau intoleranta alimentara la copii.

Cum ar trebui sa procedeze parintii unui copil alergic

Daca observi ca cel mic este mai sensibil, trebuie sa il tii departe de toti factorii care ii influenteaza in mod negativ starea de sanatate. In plus, indeparteaza din alimentatia copilului toate produsele la care a avut reactii adverse, oferindu-i o alimentatie corecta, care il ajuta sa primeasca doza de energie necesara pentru a putea participa la cursurile scolare, fara sa fie nevoit sa intrerupa studiile. 

Pentru a vedea daca copilul tau sufera sau nu de vreo alergie este indicat ca acesta sa faca un test alergologic cutanat, care se dovedeste a fi extrem de eficient. 

Acceseaza link-ul de aici si afla tot ceea ce trebuie sa sti despre acest test.

Riscurile la care se expune un copil alergic cu simptome severe

Copiii cu alergii severe prezinta un risc crescut de a intra in soc anafilactic, de aceea este important ca parintii sa cunoasca toate semnele care indica acest lucru si sa fie mereu pregatiti sa intervina. 

Parintii au obligatia de a instiinta personalul de la gradinita sau scoala despre istoricul alergic al copilului si eventualele riscuri care ar putea sa apara cand acesta se afla in colectivitate. Daca profesorii sau cei care se ocupa de supravegherea lor in pauza sau la masa, cunosc in detaliu toate informatiile despre reactii si cum le pot gestiona, atunci copiii alergici se afla in afara oricarui pericol.

Anafilaxia poate debuta la inceput in forma usoara dar apoi poate deveni chiar letala. Dintre simptomele prezente se remarca senzatia de lesin, dificultati respiratorii si chiar inflamarea limbii sau a gatului. Copilul alergic care sufera de anafilaxie are nevoie imediata de injectia cu epinefrina iar daca nu este tratata la timp, aceasta poate duce la moarte. 

Factorii ereditari in cazul unui copil alergic

Copiii cu alergii au deseori prezenti in istoricul medical factori ereditari declansatori. Spre exemplu, daca un parinte prezinta un risc de 25% sa dezvolte alergii, si membrii familiei sunt si ei predispusi catre acest lucru. 

Alergiile nu se mostenesc neaparat de la parinti sau frati, dar s-ar putea ca acel copil sa fie alergic si la alti factori si sa reactioneze in mod diferit fata de restul familiei. In urma alergiilor, poate aparea uricaria la copii, iar in cazurile cu dificultate in respiratie se poate vorbi despre alergii respiratorii la copii.

In plus, copiii alergici la o anumita substanta, au o mare probabilitate de a dezvolta si alte tipuri de alergii: alergia la caldura, la ou, la proteina din lapte, la antibiotice, la detergent, la acarieni, etc.  

Alergie copii simptome comune

Un copil alergic poate avea diferite simptome si reactii la o anumita substanta. Unele substante se manifesta subtil la inceput, dar apoi pot aparea reale dificultati. Dintre aceste simptome cel mai des intalnite se remarca:

  • ochii inrositi
  • urechi infundate
  • nas infundat
  • stranut
  • limba umflata
  • durere de gat
  • tuse 
  • respiratie greoaie
  • senzatie de sufocare
  • urticarie sau bubite pe corp
  • durere de stomac
  • constipatie
  • greata
  • oboseala

Simptomele de alergie la copii pot fi resimtite la nivelul intregului corp sau se resimt afectiuni doar la nivelul anumitor organe, cum ar fi: ochi sau tractul gastro-intestinal. In situatia in care substanta care a provocat alergia ajunge pana in sange, tensiunea arteriala scade considerabil.

Pentru a intelege mai bine cum se manifesta, cateva poze cu alergie la copii ar putea fi edificatoare. 

Totodata si comportamentul lor in familie sau socializarea la scoala si cu prietenii pot avea de suferi in urma simptomelor persistente.

Care sunt cei mai frecventi alergeni si cum actioneaza?

  • Polenul este prezent deseori in iarba neagra, in platan si intr-o buruiana, numita ambrozia. Fiind transportat de vant este foarte usor de inhalat si poate declansa imediat o reactie alergica la copii sau bebelusi.
  • Acarienii de praf se gasesc in lenjeriile de pat, covoare, mobila si chiar pe piele, dar nu sunt vazuti cu ochiul liber. Copiii dar si adultii pot intra in contact foarte usor cu acesti acarieni, care se hranesc cu celulele moarte ale corpului. Praful provoaca deseori alergii la cei mici. 
  • Mucegaiul face parte tot din aceasta categorie de alergeni, iar sporii acestuia provoaca alergii puternice. 

Factori declansatori de alergii la copii

  • Latexul – Unii copii devin alergici la latex daca sunt expusi pentru mult timp acestor produse. Dintre obiectele din latex care ar putea provoca alergii amintim:

         – imbracaminea chirurgicala

         – manusile de menaj

         – biberoanele

         – lacul de unghii

         – baloanele

  • Proteinele din anumite alimente – Sunt nenumarate alimente care provoaca alergii la copii insa cele mai des intalnite sunt reprezentate de crustacee, soia, alune precum si o serie de fructe si legume. Consumul acestora provoaca inflamatii la nivelul anumitor zone din corp.
  • Anumite metale – Alergia la nichel, este cea mai des intalnita pentru ca multe persoane intra in contact cu acest metal, din care sunt confectionate o multime de bijuterii, ceasuri sau curele. 

Factori care cresc riscul de declansarea alergiilor la bebelusi si copii

Copiii care se confrunta cu factorii de risc major, sunt cei care:

  • sufera de astm
  • provin dintr-o familie care sufera de alergii
  • au varste foarte mici.

Tipuri de alergii copii

In functie de substanta care cauzeaza reactia se disting urmatoarele tipuri de alergii la copii:

  • Alergii alimentare la copii – provocate de anumite alimente
  • Alergii la medicamente la copii  – provocata de anumite produse farmaceutice
  • Alergii la veninul insectelor la copii – provocata de albina sau viespe
  • Alergii de contact la copii – provocata de parul de animale sau latex

Citeste lista cu alergenii alimentari pe site-ul Bioclinica.ro si afla ce medicamente pot provoca alergia la copii si cum se poate trata aceasta, accesand site-ul Infomedica.ro.

Parintele – cel mai bun medic al copilului alergic

Parintii responsabili, ce sunt mereu in apropierea copiilor alergici, pot observa cel mai bine modul in care acestia se manifesta. Informeaza-te corect, atunci cand vine vorba despre sanatatea micutului tau pentru a putea actiona imediat atunci cand este nevoie. 

Daca observi ca in urma consumului unui aliment, cel mic are diaree sau nu se simte bine cand intra in contact cu o anumita substanta, care ii provoaca o reactie alergica, este necesar sa iei masurile necesare. 

Atunci cand cei mici urmeaza cursuri in cadrul unei gradinite sau scoli, ei trebuie supravegheati atent si de catre personalul care se implica direct in educarea lui. Totodata alergiile repetate si netratate pot duce si la anxietate pe care copii o resimt iar parintii trebuie sa o observe si sa o trateze. 

Parintele este cel mai bun aliat in acest context, pentru ca observatia in alergii este absolut esentiala. Toate detaliile oferite de acesta sunt incontestabile si ofera un real ajutor in diagnosticare alergie copil, de aceea este necesar sa se mentina o comunicare directa intre parinti si personalul din invatamant. Un dialog deschis ajuta la gestionarea corecta a anumitor situatii in care s-ar putea afla copilul alergic la un moment dat.

Alergiile se pot manifesta in mod diferit, de la un copil la altul iar tratamentul clasic consta in eliminarea alergenului, aflarea parerii unui alergolog copii si, desigur realizarea de teste alergologice copii. 

Impactul emotional asupra copiilor alergici

Alergiile alimentare influenteaza in mod negativ bunastarea psihosociala a copiilor. Familia acestor copii sunt mereu preocupati de starea lor de sanatate, pentru ca le este teama ca cei mici sa nu dezvolte alergii si la alte substante care le-ar putea pune viata in pericol. Parintii cu copii alergici se simt de cele mai multe ori coplesiti de faptul ca trebuie sa-si monitorizeze copilul in mod constant, pentru a preveni o eventuala reactie alergica.

Atunci cand un copil alergic intra in colectivitate, grija parintilor este si mai mare. Ei trebuie sa se asigure ca cel mic se afla in deplina siguranta la gradinita si la scoala. Copilul nu trebuie supra protejat, pentru ca va ajunge sa isi piarda increderea de sine. Acesta trebuie sa inteleaga ca nu este bine sa stea in apropierea unor substante care i-ar putea face rau. Copiii alergici trebuie sa fie responsabili, pentru a-si putea purta singuri de grija si sa aiba un simt normal al identitatii.

Ajunsi deja la varsta integrarii scolare, ei pot sa constientizeze pericolele la care se supun, in cazul in care nu respecta in totalitate anumite limite. Acestia nu trebuie sa aiba o frica constanta, deoarece acest stres continuu ii poate impiedica sa se concentreze la scoala si sa-si traiasca liberi copilaria. Atunci cand este vorba despre o alergie alimentara la copii este indicat ca cei mici sa nu guste din mancarea altor copii si sa consume doar alimentele care le fac bine. 

Dificultatea copiilor alergici de a se integra in sistemul de educatie si in anumite grupuri sociale

Consumul unui alergen alimentar in mod accidental, limiteaza copiiilor activitatile sociale si ii impiedica sa ia parte la procesul de educatie de zi cu zi. Atunci cand fac reactii alergii cronice sunt pusi in situatia sa renunte la scoala pentru o anumita perioada.

De cele mai multe ori, acesti copii mai sensibili sunt acceptati cu greu de anumite grupuri atat la scoala, cat si la locul de joaca. Din aceasta cauza, copii alergici se simt marginalizati, pentru ca sunt vazuti de catre ceilalti, ca fiind copii problema. Acestia sufera foarte mult pentru ca sunt izolati social, ceea ce poate duce la  anxietate sociala, datorita faptului ca sunt tachinati de colegi, profesori sau chiar adulti. 

Personalul institutiilor prescolare si scolare  trebuie sa ia atitudine in acest sens si sa se implice activ intr-un proiect care ii ajuta pe cei mici sa se integreze mai bine in scoala si in societate. Daca se iau masurile necesare in acest context, chiar si copiii care sufera de alergii severe pot avea o copilarie frumoasa. Acestia nu trebuie privati de dreptul la educatie, ci din contra trebuie sprijiniti sa mearga increzatori mai departe si sa-si indeplineasca visurile.

Gestionarea riscurilor aparitiei reactiilor alergice la copii in colectivitate

In cadrul gradinitelor si scolilor, unde copiii iau parte la cursuri, persoanele care se afla la conducere trebuie sa acorde atentie maxima urmatoarelor aspecte:

  • Copiii alergici trebuie feriti de orice pericol, ei nu trebuie sa intre in contact cu anumite substante care le pericliteaza starea de sanatate si trebuie sa consume doar alimente la care nu fac reactii alergice. 
  • Cei care fac parte din departamentul de management au obligatia de a elabora o strategie optima pentru a impiedica copiii sa dezvolte diferite alergii, in perioada in care sunt integrati in colectivitate. Acestia trebuie sa aiba un plan cuprinzator pentru gestionarea alergiilor si sa ofere incredere deplina parintilor ca cei mici se afla in afara oricarui pericol.

Parteneriatul dintre parinti, profesori si copii alergici

Gestionarea unei stari de sanatate cronice se face in mod eficient atunci cand exista un dialog deschis intre personalul din gradinite si scoli si familia copiilor alergici. Acestia trebuie sa monitorizeze atent starea lor de sanatate iar daca apar anumite probleme, sa instiinteze imediat medicul alergolog. 

Cei care supravegheaza copiii atunci cand sunt integrati in sistemul de educatie vor fi direct indrumati de catre parintii acestora, pentru a putea gestiona in mod benefic alergiile in gradinite sau scoli. O relatie apropiata intre parinti si profesori aduce beneficii majore de ambele parti. Prin urmare, parintii vor fi din nou increzatori ca cei mici se afla in deplina siguranta iar personalul din sistemul de educatie va dobandi o serie larga de cunostinte specifice, care joaca un rol decisiv in protejarea sanatatii si sigurantei copiilor cu afectiuni alergice.

Munca in echipa – solutia integrarii unui copil alergic in sistemul educational

Profesorii care ii supravegheaza la cursuri, asistentele medicale scolare precum si personalul care ofera servicii alimentare trebuie sa acorde atentia cuvenita gestionarii eventualelor reactii alergice. Chiar si cei care ii monitorizeaza la locul de joaca sau care ii insotesc in excursii trebuie instiintati cu privire la acest aspect. 

Munca in echipa permite o gestionare colectiva eficienta a alergiilor alimentare. Un plan bine pus la punct si o comunicare directa asigura familia copiilor alergici, ca responsabilitatile personalului din gradinite si scoli sunt indeplinite in mod consecvent.

Parintii acestor copii au deja o experienta practica in ceea ce privesc reactiile alergice si cunosc toate semnele care le indica ca cel mic nu se simte bine. Fiecare copil alergic are anumite simptome unice pe care doar parintii le stiu. Acestia trebuie sa ofere toate detaliile necesare personalului din gradinite si scoli si sa le ofere documentatia necesara ce prezinta diagnosticul cu tipul de alergie de care sufera copilul. 

Personalul supervisor al copilului, trebuie sa detina toate informatiile despre istoricul lui alergic precum si detalii cu privire la riscul de anafilaxie. Toate aceste informatii au rolul de a preveni riscul de expunere la diferiti alergeni si de a impiedica expunerea accidentala a copilului la alergenii alimentari. 

Atat parintii cat si personalul implicat in gradinite sau scoli au obligatia de a crea un mediu  care sa corespunda cerintelor impuse de starea de sanatate a copiilor alergici. 

Parteneriatul – un angajament comun pentru bunastarea unui copil alergic

Acest parteneriat arata ca ambele parti au aceleasi asteptari si isi iau un angajament comun, fata de bunastarea copilului alergic. Astfel, parintii trebuie sa fie increzatori in personalul scolar iar acesta trebuie sa aiba certitudinea ca este instiintat corect cu privire la starea de sanatate a copilului, pentru a putea gestiona in mod corect alergiile.

Parintii trebuie sa ofere personalului din  institutiile de invatamant si un plan de urgenta elaborat de medicul alergolog al copilului. Acesta este extrem de eficient in anumite situatii limita, cand cel mic dezvolta reactii alergice severe sau cand apare riscul de anafilaxie. 

Ai grija de sanatatea copilului tau si implica-te direct in planul de monitorizare din gradinite si scoli, daca cel mic se confrunta cu diferite tipuri de alergii. Sustine educatia si ofera-i micutului tau posibilitatea de a se dezvolta armonios intr-un mediu propice si de a se bucura de o viata sociala alaturi de alti copii de varsta lui. 

Citeste mai multe detalii si despre bolile copilariei.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.